Megdőlt a rekord: 610 milliárdot költöttünk nyaralásra idén

Többször utaztunk és sokkal több napot töltöttünk július-szeptemberben külföldi utazásokon, mint tavaly ilyenkor. Rekord összeget költöttünk el külföldön. 

2023. december 7., 12:12

Szerző:

Az egy évvel korábbinál folyó áron 50 százalékkal többet, 610 milliárd forintot költöttünk külföldön nyaralásra, vagyis szállásra, szolgáltatásokra, üzemanyagra és étkezésre. Az idei kilenc havi, rekord összegű, 1200 milliárdos költés már jóval meghaladja a tavalyi egész évest. Az idei harmadik negyedévben a magyar állampolgárok több mint 6,3 millió alkalommal utaztak külföldre, 15 százalékkal többször, mint egy évvel korábban – írja a Bank360.

Az egynapos utazások száma 18 százalékkal, a többnaposoké 11 százalékkal bővült – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Zömmel európai országokba utaztunk (6,2 milliószor). A legtöbb időt Görögországban, Horvátországban, Ausztriában és Németországban,  Olaszországban (1,4 millió napot) és Romániában (közel 1,1 millió) nyaraltunk. Nőtt a külföldön töltött napok száma is. 29 százalékkal nőtt egy év alatt: 16,2 millióról 20,9 millió napra. 

Rekord összeget költöttünk el külföldön

Amíg a külföldön töltött napokban még csak utolérték a járvány előtti szintet a magyarok, a külföldi pénzköltésben viszont már rekordot döntöttek. Ennek oka az utazásszám és a kint tartózkodási idő növekedése mellett a külföldi szolgáltatások árának emelkedése lehetett.

A forint árfolyama is befolyásolhatta az adatot, bár inkább csak a 2019-es adathoz képest, hiszen az idei árfolyam nem volt rosszabb, mint a háború után kialakult tavalyi. 

A magyarok minden eddiginél többet, 610 milliárd forintot költöttek el a nyári fő- és utószezonban a külföldi utazásaikon,

ez folyó áron számolva 50 százalékkal több az egy évvel korábbi és 76 százalékkal a 2019-es turisztikai rekordév azonos időszaki költésének. Az idei első háromnegyed éves költés (összesen 1200 milliárd forint), már jóval meghaladja a tavalyi egész évest (1075 milliárd forint).

A 610 milliárd forint több mint 90 százalékát, 563 milliárdot Európában költötték el a kiutazók, továbbá 26 milliárdot az Amerikai Egyesült Államokban és 14,5 milliárdot Ázsiában a KSH előzetes adatai szerint. A kiutazók háromnegyede egyéni utazó, aki utazási irodán kívül, maga szervezi a nyaralását. Ahogy arról korábban írtunk, a magyarok 41 százaléka nem engedheti meg magának a nyaralást, mások szerint külföldön jobban járnak, más országban olcsóbb az üdülés. 

(Kiemelt képünkön: Egy kite szörfös széllel szemben vitorlázik a Földközi-tenger hullámain, miközben a tehenek a tengerparton állnak Ulcinj város közelében. Fotó: ARMEND NIMANI / AFP)

2024. szeptember 25., 15:31

Megjelenése óta rengeteg vád éri a Temu nevű kínai webshopot, ám bőven akad olyan eset is, amikor a kínai gyökerekkel rendelkező cég vétlen az átverésekben. Az alábbiakban ezekre hozunk pár példát.