Tenerife üzeni: Turisták, menjetek haza!

A magyarok egyik kedvenc szigete, Tenerife az összeomlás szélén: „gyűlöljük a turistákat!"

2024. március 7., 16:11

Szerző:

Tenerife egyes részein olyan falfirkák jelentek meg, amelyek arra szólítják fel a turistákat, hogy menjenek haza – írja az ATV. Palm Mar városában és környékén a falakra és a padokra írták: „A turisták menjenek haza”, „Az én nyomorúságom, a te paradicsomod” és „A Kanári-szigeteken az átlagfizetés 1200 euró” – mindez heves vitát váltott ki az interneten. Az alacsony fizetésre való látszólagos utalás abból adódik, hogy a helyiek az üdülési bérletek miatt emelkedő bérleti díjakkal és az infláció miatti megélhetési költségek emelkedésével szembesülnek – írja a Daily Mail

Az Afrika partjainál fekvő, Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb egysége, Tenerife gazdasága nagyrészt az észak-európai turizmusra épül. De a vandalizmus megosztónak bizonyult a lakosok között, akik közösségi fórumokon fejezték ki véleményüket – egyesek támogatják az üzenetküldést, míg mások azt kérdezik, vajon segíti-e őket a graffiti.

Tenerife üzeni: Menjetek haza!

„Utáljuk az évente 16 millió látogatót, a sziget összeomlott, és nincs hova mennünk, mint neked. Menjetek haza!’ – írta az egyik helyi a Facebookon. „Minden a turistákért van, ez a mi börtönparadicsomunk. Csak próbáljatok megérteni minket, helyieket. Ha nem, menjetek haza!” – írta egy másikuk. Vannak ellenzői is a graffitiknek, akad olyan vélemény, amely szerint aki ilyet tesz, az nem tiszteli a másik tulajdonát. „Nem gondolja, hogy kicsit gyáva dolog éjszakánként üzeneteket szórni ahelyett, hogy felállna és kampányolna a nézeteiért?” – kérdezik egyesek.

A Canarian Weekly című helyi lap szerint sok lakos és környezetvédő csoport úgy gondolja, hogy a kormány túl messzire viszi a turizmustól való függőséget, és tönkreteszi a szigetet azok számára, akiknek ez az otthonuk. A turizmus magas színvonala miatt a bérleti díjak megemelkedtek. Állítólag a forgalom is hatalmas az autók mennyisége miatt.

Tenerife déli része már teljesen „elmagyarosodott”

Rohamosan megnőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik az elmúlt években lakást vásároltak a Kanári-szigeteken, azon belül is főleg Tenerifén. Az időjárás, a nyugalom és az elfogadó társadalom mellett a legtöbben befektetési szemponttal magyarázzák a jelenséget – írta meg a Hvg.  

Mit szólna hozzá, ha 35 millió forintért vehetne egy teljesen felújított 45 négyzetméteres, egyszobás, teraszos lakást örökpanorámával az óceánra? Esetleg egy 2000 négyzetméteres gyümölcsöst, vidéki nyugalomban, csodálatos hegyek között, narancs-, mangó- és avokádófákkal – 23 millió forintért? Ha vonzónak találja az ajánlatot, nincs vele egyedül: bármilyen meglepő, de az elmúlt években több száz magyar vett ingatlant a Kanári-szigeteken. Ezen belül Tenerife déli részén ma már teljesen „elmagyarosodott” apartmankomplexumokat is találni – írja a lap.

A trendet követve pedig a Ryanair is bejelentette, hogy a Wizz Air konkurenciájaként hetente háromszor közlekedő járatot indít a sziget és Budapest között.

(Kiemelt képünkön: emberek napoznak és úsznak a tengerben a Las Teresitas strandon, Santa Cruz de Tenerifén. Fotó: DESIREE MARTIN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.