Szándékos gyújtogatás okozta a tűzvészt Tenerifén

Tovább pusztít az elmúlt negyven év legsúlyosabb erdőtüze Tenerife szigetén.

2023. augusztus 20., 20:39

Szerző:

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken a tűzoltók négy napja tartó erőfeszítéseinek köszönhetően Tenerife déli oldalán sikerült megfékezni a lángok terjedését – közölte Fernando Clavijo regionális vezető vasárnapra virradóra.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke vasárnap napközben arról tájékoztatott, hogy szándékosan okozták a turisták által kedvelt Tenerife szigetén kedd óta tomboló erdőtüzet.

Fernando Clavijo szerint a rendőrség három irányban is nyomoz, de azt nem közölte, hogy történt-e őrizetbevétel.

Az erdőtűz eddig 8400 hektárnyi területet perzselt fel, és tizenegy településen több mint tizenkétezer embert kellett kitelepíteni miatta. A lángok megfékezésén több mint négyszázan dolgoznak 23 tűzoltó repülőgép és helikopter segítségével. A hatóságok szerint munkájukat a szárazság, a nehéz terep, a füst, a magas hőmérséklet és a változó széljárás nehezíti.

Sérültekről és épületben keletkezett károkról egyelőre nem tudni. A sziget turisták körében közkedvelt részein a megszokott mederben zajlik az élet.

(Kiemelt kép: Erdőtűz pusztít Tenerifén. Forrás: UME / AFP)

 

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.