Ezekre érdemes figyelni a külföldi nyaralás alatt, hogy biztonságban legyen a pénze

Sokan vágynak rá, de a külföldi nyaralás is sok stresszel járhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek a pénzügyeket illetően.

2024. június 13., 16:50

Szerző:

A külföldi nyaralás önmagában is rengeteg pénzt emészt fel, de ha nem teszünk meg néhány óvintézkedést, további összegeket bukhatunk el a nyaralás alatt – hívta fel a figyelmet az RTL.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki tájékozódjon még az utazás előtt, hogy a célországban milyen módon tud majd fizetni a szolgáltatásokért. Megnyugtató lehet a bankkártya használata, de nem minden országban van kötelezettsége a kereskedőknek és szolgáltatóknak ennek biztosítására, így akár az is előfordulhat, hogy még a szállásért is készpénzben kell fizetni.

Bármennyire is ragaszkodik valaki a bankkártya-használathoz, mindig érdemes az adott ország valutájára átváltani egy bizonyos összeget, így elkerülhetőek az olyan kellemetlen helyzetek, amikor a készpénz hiánya miatt egy palack vízhez vagy egy kis harapnivalóhoz is nagy kihívás hozzájutni. Eurót mindenhol váltanak, ezzel lesz a legkevesebb probléma, de az árfolyamokra érdemes figyelni, és megbízható, nagyobb váltóhelyet keresni.

A külföldi nyaraláson a forint nem sokat ér

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a forint külföldön történő átváltása szinte biztosan veszteséges lesz. Sok helyen el sem fogadják, de ha mégis, jellemzően akkor sem lesz túl előnyös az ajánlott árfolyam.

A bankkártya természetesen arra is alkalmas, hogy egy külföldi ATM-ből pénzt vegyünk fel a helyi devizanemben, csakhogy itt is magas lehet a váltási költség. A bankok a középárfolyamot veszik alapul, ráadásul a külföldi pénzfelvételnek extra díja is lehet.

A bankkártyás fizetéseknél a terminálok felajánlják az ügyfélnek, hogy válassza ki, milyen devizában kíván fizetni. Megtévesztő lehet, de ilyen esetekben forint helyett érdemes az adott ország pénznemét választani, és erre meg is van a logikus magyarázat. A hazai bank középárfolyamon fogja átváltani a magyar bankszámlán tárolt forintot a külföldi pénznemre, ám ha a forint lehetőséget választja az ügyfél, az átváltást a külföldi bank fogja elvégezni. A tapasztalatok szerint az ügyfél ezzel szinte minden esetben rosszul jár, hiszen külföldön a forint árfolyama kedvezőtlenebb.

A hazai banktól kért középárfolyamos váltás előnyös lehet, de érdemes tájékozódni, be van-e állítva ehhez egy limit, illetve a kellemetlenségek elkerülése végett a bank előzetes tájékoztatása az utazásról szintén megfontolandó, mert a külföldi bankkártya-használatot gyanús tevékenységnek minősíthetik, és akár a kártya letiltását is maga után vonhatja.

A csalások a turistákat még inkább fenyegetik, így a biztonsági intézkedésektől nem lehet eltekinteni. A bankkártyát soha nem vagyunk kötelesek átadni senkinek a fizetések során, soha ne veszítsük szem elől, és a fizikai kártya helyett érdemes a digitális megoldásokat választani, mert a mobiltelefonból vagy az órából a csalók nem tudják kinyerni az érzékeny banki adatokat.

(Fotó: Ricardo Gomez Angel / Unsplash)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.