Jó hírt kaptak a nyaralók: csökkennek a repülőjegyárak

A adatok alapján 2023-hoz képest stagnálnak az repülőjegyárak Európában, míg Ázsia csendes-óceáni térségében 16 százalékos csökkenést mutattak. 

2024. május 28., 15:08

Szerző:

Lassulni látszik a Covid utáni utazási láz, ennek jeleként Európában és Ázsiában is stabilizálódnak, illetve csökkennek a repülőjegyárak, ami kihívások elé állítja a magas költségekkel és korlátozott kapacitással küzdő légitársaságokat – írja a portfolio.hu.

Az európai és ázsiai repülőjegyárak stabilizálódása vagy csökkenése a Covid utáni utazási láz lecsengését jelezheti. Ez kihívások elé állítja a légitársaságokat, amelyek magas költségekkel és korlátozott kapacitással küzdenek. A járvány után megnyílt légi közlekedés során a kereslet és kínálat közötti egyensúlyhiány növelte az árakat, azonban az infláció miatt növekvő megélhetési költségek hatására egyes utazók árérzékenyebbé váltak.

Nem nőttek úgy a repülőjegyárak – Ázsiában még csökkentek is

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint a jegyárak nem nőttek olyan mértékben, mint várták, ami az európai légitársaságok részvényeinek esését okozta.

A Forwardkeys adatai alapján 2023-hoz képest stagnálnak az árak Európában, míg Ázsia csendes-óceáni térségében 16 százalékos csökkenést mutattak. 

Kína gazdaságának lassulása és a nemzetközi járatok korlátozott szintje továbbra is befolyásolja az utazást bizonyos piacokon. Az Ausztráliai Flight Centre Travel Group szerint az első negyedévben 12,8%-kal csökkentek az árak.

A fogyasztók még mindig érdeklődnek az utazás iránt, de Európában nagyobb árérzékenység figyelhető meg. Az olcsóbb úti célok népszerűsége növekszik. Az amerikai turisták kiadásai viszont továbbra is erősnek mutatkoznak, különösen a prémium utazások terén.

A Mastercard Economics Institute szerint rekordszámú amerikai utazott külföldre 2024 első negyedévében. A Bank of America adatai alapján bár csökkenés figyelhető meg, de még mindig magasabb kiadások tapasztalhatók 2019-hez képest.

5 tipp, hogy a nyaralás gondmentes legyen

A nyár a szabadság és a kikapcsolódás időszaka, de ne feledkezzünk meg a biztonságunkról sem – vallja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Úgy véli, az önvédelem nem csupán egy tanulható készség és ismeretanyag, hanem egy életstílus és egy szemléletmód, amelynek elsajátításával még a nyaralás ideje alatt is megőrizhetjük tudatosságunkat.

A szakértő öt pontban gyűjtötte össze, mik lehetnek ezek.

Lehúzott ablakok a kocsiban

A nyári hőségben csábító lehet lehúzott ablakokkal közlekedni vagy parkolóban várakozni. Azonban soha ne hagyjunk értékes tárgyakat, például táskákat a látótérben. Ezek ugyanis könnyű célpontot jelentenek a tolvajoknak. Az értékes holmikat mindig tegyük a csomagtartóba vagy vigyük magunkkal.

Otthon is biztonságban

Napközben és éjjel is fontos, hogy csak olyan ablakot vagy ajtót hagyjunk nyitva, amelyen rács van. Erről a nyári szellőztetés közben könnyen megfeledkezhetünk, de így kitárjuk az otthonunkat a nem kívánt látogatók előtt is.

Strandon használjunk értékmegőrzőt

A strandon pihenve is fontos, hogy szem előtt tartsuk értékeink biztonságát. Ne vigyünk magunkkal minden iratot és nagy mennyiségű készpénzt se. Használjuk az értékmegőrző szekrényeket, amíg a vízben vagy a napozóágyon lazítunk.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt képünk: cnsphoto / Imaginechina / AFP)

 

 

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

2024. június 21., 11:56

Újabb szomorú statisztika jelent meg a magyar egészségügyről. Eszerint a magyar orvosok leterheltsége brutális mértékű, ami miatt hazánk európai szinten pocsékul teljesít.