Fillérekből is lehet nyaralni Horvátországban

Az osztrák Österreich című kiadvány kiszámolta, mennyibe kerül egy tipikus, átlagos horvátországi nyaralás, és hogyan tudnak spórolni a balkáni országba utazó nyaralók. 

2024. június 5., 11:01

Szerző:

A kuna euróra váltása tavaly tíz százalékkal dobta meg a horvátországi árszínvonalat. Idén még ennél is nagyobb lehet a drágulás – jósolják az
degenforgalmi szakemberek az Mfor szerint. Ugyanakkor ez nem tartja vissza a turistákat: 2023-ban 21 millióan keresték fel az „Adria paradicsomát”. Az Österreich kiszámolta, hogy mennyibe kerül a fapados és a magasabb költségekkel és több luxussal járó nyaralás Horvátországban. A két megoldás között tízszeres az árrés.

Horvátország luxuskivitelben

A horvátországi nyaralás átlagosan személyenként 945 euróba (371 ezer forint) kerül hetente – írja az osztrák Österreich. Napra átszámítva 135 euró (53 ezer forint) jön ki. Ez a kalkuláció azzal számol, hogy az utazó háromcsillagos szállodában száll meg és a helyi éttermekben étkezik. Emellett tartalmazza egy kicsi jármű kölcsönzését és néhány hobbiszolgáltatás igénybevételét.

... és Horvátország filléres megoldásokkal

Az osztrákok kiszámolták egy sokkal olcsóbb utazás költségét is. A turistának ez esetbe be kell érnie az egy- vagy kétcsillagos szállással és legfeljebb a gyorséttermek, illetve a tömegközlekedés igénybevételével. Így meg lehet úszni a horvátországi nyaralást napi 42 euróból (16 ezer forint).

Persze létezik a másik véglet is: a luxus kikapcsolódás. Ennek napi személyenkénti költéségét minimum 285 euróra (110 ezer forint) teszik az osztrák kiadvány szerkesztői. Ez már azt feltételezi, hogy a turista négycsillagos szállodában száll meg, háromfogásos menüt fogyaszt, bérelt autón közlekedik és személyre szabott programokon vesz részt. A számítást végzők megjegyzik még, hogy a kiadások erősen függenek attól, milyen szezonban utazik a turista az Adriai-tenger partjára.

A magyarok elmaradoznak Horvátországból

Elmaradoznak a magyarok Horvátországból és erre ráfázhatnak a vérszemet kapott szállásadók – számoltunk be róla tavaly. A portál szerint nem indult túl jól a július a déli szomszédunknál, kevesebb a turista, a helyi idegenforgalmi hivatal szerint a szálláskiadók kapzsiságával van a gond.


Boris Žgomba, a Horvát Utazási Irodák Szövetségének elnöke a HRT horvát televízió Stúdió 4 című műsorában azt mondta, az elmaradt turisták hiányát az USA-ból, Nagy-Britanniából és a skandináv piacokról érkező vendégek tölthetik majd be, akik kizárólag repülővel érkeznek. Úti céljuk elsősorban Split, valamint Horvátország déli része. Bíztatónak nevezte, hogy a legtöbbet költő vendégekről van szó.

Arra a kérdésre, hogy rendelkezésre áll-e elegendő légijárat ahhoz, hogy turizmus minden igényét kielégítsék, Žgomba közölte, hogy soha nincs elég.

A szövetség elnöke szerint azt, hogy a horvátországi árak túl magasak-e vagy sem, azt a piac és a vásárlók döntik el. Kijelentette: összességében az árak emelkedtek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Dubrovnik. Fotó: fjaka via Pixabay)