Elmaradoznak a magyarok Horvátországból és ennek egyszerű oka van

Azok a magánszemélyek, akik szállások kiadásával foglalkoznak, túl magasra vitték fel az árakat, most pedig last minute akciókkal próbálják visszacsalogatni a vendégeket.

2023. július 27., 10:17

Szerző:

Elmaradoznak a magyarok Horvátországból és erre ráfázhatnak a vérszemet kapott szállásadók – írta a napi.hu. A portál szerint nem indult túl jól a július a déli szomszédunknál, kevesebb a turista, a helyi idegenforgalmi hivatal szerint a szálláskiadók kapzsiságával van a gond.

Boris Žgomba, a Horvát Utazási Irodák Szövetségének elnöke a HRT horvát televízió Stúdió 4 című műsorában azt mondta, az elmaradt turisták hiányát az USA-ból, Nagy-Britanniából és a skandináv piacokról érkező vendégek tölthetik majd be, akik kizárólag repülővel érkeznek. Úti céljuk elsősorban Split, valamint Horvátország déli része. Bíztatónak nevezte, hogy a legtöbbet költő vendégekről van szó.

Arra a kérdésre, hogy rendelkezésre áll-e elegendő légijárat ahhoz, hogy turizmus minden igényét kielégítsék, Žgomba közölte, hogy soha nincs elég.

A szövetség elnöke szerint azt, hogy a horvátországi árak túl magasak-e vagy sem, azt a piac és a vásárlók döntik el. Kijelentette: összességében az árak emelkedtek.

A magánszemélyek kihasználták a helyzetet, és a tavalyi évhez képest még nagyobb extraprofitra vágytak.

„Úgy gondolom viszont, hogy aki ezt meglépte, az hibázott. Nem véletlen, hogy a vendéglátósok, és főleg az apartmankiadók most last minute akciókat csinálnak, hogy visszacsalogassák a vendégeket” – tette hozzá a szakember.

(Kép: Baška falu a Kvarner-öbölben a horvátországi Krk szigetén. Fotó: Moreno Geremetta/Mauritius Images/AFP)