Nekünk tényleg a Balaton a Riviéra

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

2024. május 25., 11:21

Szerző:

Bár a Balaton továbbra is rendkívül népszerű, a magyarok többség ugyanakkor aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, és ez továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára – derül ki az Everguest megbízásából készített friss Tárki-kutatásból, amit a Economx közölt.

Az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya idén: a magyarok több mint harmada (34 százalék) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson.

A magyar lakosság körében végzett kutatásunk kimutatta, hogy a járvány utáni utazási kedv magára talált: az aktív korosztály harmada rendszeresen utazik, míg azok közül, akik tavaly még otthon maradtak, idén már minden tizedik ember tervez valamilyen utazást

- hangsúlyozta Belán Miklós, az Everguest alapítója, hozzátéve, hogy különösen figyelemre méltó, hogy a rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útra kel.

Nekünk tényleg a Balaton a Riviéra?

A magyarok körében továbbra is verhetetlen úti cél a Balaton: soha annyian nem tervezték még, hogy a nyári szezonban a tó partján töltik a szabadságukat, mint 2024-ben.

A válaszadók 76 százaléka szeretne idén a Balatonnál nyaralni, de a megkérdezettek több mint ötöde (21%) viszont úgy válaszolt, hogy anyagi okok miatt nem tud eljutni idén a Balatonra.

A főváros iránti érdeklődés tovább növekedett, köszönhetően a sikeres belföldi kampányoknak. A válaszadók majdnem háromnegyede (69%) szeretne idén Budapestre látogatni. Azok pedig, akik nem szeretnének Budapestre utazni, ezt elsősorban a főváros zsúfoltságával és a magas árszínvonallal indokolták.

Annak ellenére, hogy a turizmus fellendülése szembeötlő, a magas infláció komoly aggodalmakat kelt az utazók körében

– értékelte a kutatás eredményét Belán Miklós, hozzátéve, hogy arra a kérdésre, hogy vajon hatással lesz-e az infláció 2024-ben is az utazási és az étterem látogatási lehetőségekre, a válaszadók 60 százaléka igennel válaszolt.

5 tipp, hogy a nyaralás gondmentes legyen

A nyár a szabadság és a kikapcsolódás időszaka, de ne feledkezzünk meg a biztonságunkról sem - vallja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő. Úgy véli, az önvédelem nem csupán egy tanulható készség és ismeretanyag, hanem egy életstílus és egy szemléletmód, amelynek elsajátításával még a nyaralás ideje alatt is megőrizhetjük tudatosságunkat.

„Ahogy beköszönt a nyár, mindannyian izgatottan várjuk a napsütést, a strandolást és a kalandokat. Azonban fontos, hogy a jó idővel érkező szabadságérzet ne párosuljon rosszul felmért biztonságérzettel és felelőtlenséggel” – mondja Kovács Ildikó a nyaralás tervezése kapcsán. Hozzáteszi, gyakran néhány egészen egyszerű, hétköznapi szituáció okozhatja a legnagyobb bosszúságot és veszélyt.

A szakértő öt pontban gyűjtötte össze, mik lehetnek ezek.

Lehúzott ablakok a kocsiban

A nyári hőségben csábító lehet lehúzott ablakokkal közlekedni vagy parkolóban várakozni. Azonban soha ne hagyjunk értékes tárgyakat, például táskákat a látótérben. Ezek ugyanis könnyű célpontot jelentenek a tolvajoknak. Az értékes holmikat mindig tegyük a csomagtartóba vagy vigyük magunkkal.

Otthon is biztonságban

Napközben és éjjel is fontos, hogy csak olyan ablakot vagy ajtót hagyjunk nyitva, amelyen rács van. Erről a nyári szellőztetés közben könnyen megfeledkezhetünk, de így kitárjuk az otthonunkat a nem kívánt látogatók előtt is.

A cikket itt olvashatja tovább.

(Kiemelt kép: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)

 

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.