Nem tágít a kánikula: még mindig sorra dőlnek a melegrekordok

A pusztító hőség szeptemberben is kitart, a Hungaromet szerint újabb melegrekordok dőltek meg. 

2024. szeptember 5., 12:18

Szerző:

Bár a naptári ősz már elkezdődött, az időjárást ez egy cseppet sem érdekli, hiszen a rekord hőség csak kitart. Az elmúlt napokban nem voltak ritkák a 37 fokok sem, az előrejelzések szerint pedig a következő napok hőmérséklete sem lesz sokkal kevesebb. A HungaroMet közlése szerint pedig újabb melegrekordok dőltek meg. A társaság az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, szerdán ismét megdőlt a fővárosi és országos hajnali és a napi melegrekord

Megdőlt az országos hajnali melegrekord 

Pécs Árpádtetőn csak 22,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az országos hajnali melegrekord. Az erre a napra vonatkozó korábbi rekord 21,4 fok volt, amit 2009-ben, Szeged belterületén mértek. A fővárosban, a János-hegyen pedig csak 22 fokig hűlt le a levegő, így megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi hajnali melegrekord is. A korábbi rekord 20,5 fok volt, ezt még 2012-ben, Lágymányoson mérték. Napközben Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 36,2 fokot rögzítettek, ezzel új országos napi melegrekord született. Budapesten, Újpesten pedig 35,5 fokig melegedett fel a levegő, ami új fővárosi napi melegrekord. A korábbi országos és egyben fővárosi rekord ezen a napon 34,1 fok volt, amit 1948-ban, Budapesten, Budatétényben regisztráltak. A HungaroMet a Facebook-oldalán azt írta, szerdán átlagosan 10 Celsius-fokkal volt magasabb a maximum-hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Forró augusztus

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a szomszédos Horvátországban is cudar meleg volt az idei nyár, sőt az augusztusban gyakorlatilag még sosem volt olyan meleg, mint idén. Egyébként ezen a fronton nálunk is hasonló a helyzet, a HungaroMet szerint ugyanis a második legmelegebb augusztus volt az idei 1901 óta. Az augusztusról készített összefoglaló szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött – írták, valamint hozzátették:

bár az elmúlt tíz évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik, nagyon szélsőséges, több mint egy fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál.

Szokatlanul meleg idő 

A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet az ország magasabban fekvő területein mérték. Az átlagtól vett különbség Pécs környékén volt a legnagyobb, és az északkeleti országrészben a legkisebb. Azt írták, augusztus első hetében a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994-2023-as átlag alatt alakult, majd augusztus 13-ig a napi átlaghőmérséklet napról-napra növekedett és a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált. Augusztus 16-a után a napi átlaghőmérséklet lassan csökkent, 23-ára pedig az 1994-2023-as átlag közelébe süllyedt. Ettől kezdve fokozatosan visszamelegedett az idő, és a hónap utolsó napjaiban is maradt a szokatlanul meleg idő, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994-2023-as átlagnál – közölték. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)