Pusztító hőség: évtizedek óta nem volt ekkora forróság augusztusban

Az utóbbi hat évtizedben nem volt ekkora hőség augusztusban Horvátországban. 

2024. szeptember 4., 10:04

Szerző:

Tombol a hőség a szomszédainknál! A horvát meteorológiai szolgálat (DHMZ) közlése szerint az utóbbi hatvan év legmelegebbje volt az idei augusztus Horvátországban. Mint mondják 1961 óta az ország 16 városában nem mértek ilyen magas hőmérsékletet az év nyolcadik hónapjában, a fővárosban pedig még soha nem volt ilyen meleg. 

Évtizetedes rekordok dőltek meg

Bár a naptári ősz vasárnap elkezdődött, de a hőmérséklet még így is bőven 30 fok felett alakul a szomszédainknál (egyébként nálunk is). Idén több hőhullám is elérte a térséget, augusztusban pedig még a korábbiaknál is melegebb volt, 16 horvát városban, közöttük Eszéken, Zágrábban, Dubrovnikban és Fiuméban (Rijeka) is hat évtizedes melegrekordok dőltek meg. Emellett az év első nyolc hónapjában a levegő középhőmérséklete is mindenhol meghaladta az 1991-2020-as időszak átlagát. 

Először történt meg 

Zágrábban először történt meg, hogy a város egyetlen részén sem csökkent az éjszakai hőmérséklet 25 Celsius-fok alá, míg Dubrovniknál a tenger hőmérséklete döntött rekordot, amikor elérte a 30 Celsius-fokot. A korábbi rekord két évvel ezelőtt, 2022. július 4-én született, amikor 29,1 Celsius-fokos volt az Adriai-tenger. A DHMZ előrejelzése szerint ősszel sem várható lehűlés, a szeptember bizonyosan melegebb lesz a szokásosnál nemcsak a tengerparton, hanem az ország középső részén is, és várhatóan októberben és novemberben is az átlagosnál melegebb idő lesz. 

Magyarországon is nagyon meleg van

Forróság tekintetében Magyarországon is hasonló a helyzet, hiszen szinte egész nyáron rekkenő hőséggel teltek a napok, a melegrekordok is sorra dőltek meg. Ahogyan arról lapunk is beszámolt a mérések tanúsága szerint július 11-étől hat napon át minden nap megdőlt az országos melegrekord (köztük egy 102 éves is): ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat a magáénak. A kánikula a nyár utolsó napjaiban sem tágított, sőt az ősz és a tanévkezdés is óriási forrósággal robbant be. A Hungaromet előrejlezése szerint ráadásul a jó idő egész héten kitart még, a 37 fokos hőség sem kizárt. 

Figyelmeztetést is kiadtak itthon a nagyon meleg miatt: 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)