Továbbra is imádják a magyarok Horvátországot

Az előző évhez képest öt százalékkal nőtt a Horvátországot választó magyar nyaralók száma.

2024. július 11., 10:43

Szerző:

Horvátország továbbra is az egyik legnépszerűbb nyári nyaraló célpont a magyarok körében. A beérkező magyar turisták száma június végéig 170 ezer volt, ami 5 százalákkal több mint tavaly. 630 ezer vendégéjszakát eredményezett, ami 1 százalákos emelkedést jelent – adta hírül a Portfolio a Horvát Idegenforgalmi Közösség közleményét.  Az összes turista száma még inkáb emelkedett az országban. Az eVisitor rendszer adatai szerint januártól június végéig több mint 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott Horvátországban. Ez 6 százalékos növekedést jelent az érkezések és 2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

Ha Horvátország turisztikai eredményeit desztináció szerint szegmentáljuk, az év első felében Isztria (8,4 millió éjszaka), Split-Dalmácia megye (5 millió vendégéjszaka) és Kvarner (4,4 millió vendégéjszaka) területén érte el a legtöbb vendégéjszakát. A magyarok által továbbra is a Kvarner régió a leglátogatottabb 190 ezer vendégéjszakával, majd ezt követi Isztria 145 ezer vendégéjszakával, és Zadar régió 90 ezer vendégéjszakával. 

Dübörög Horvátország turizmusa

„A horvát turisztikai szektor kiválóan teljesített az első félévben, és nagy optimizmussal vágunk neki a turisztikai év folytatásának. Nagyon intenzív nyári hónapok állnak előttünk, jelenleg több mint 700 ezer turista száll meg hazánkban napi szinten.  Ez a szám hamarosan meghaladja a napi egymillió vendéget, ezt igazolja a szálláshelyek igen magas kihasználtsága is. Úgy látjuk, hogy mind az euro bevezetése, mind a schengeni övezethez való csatlakozás hozzájárul ehhez a sikeres évhez” – mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

A piacok szerinti számokat tekintve az első hat hónapban a legtöbb vendégéjszakát a német piacról érkező vendégek (5,7 millió éjszaka) és a belföldi vendégek (3,7 millió vendégéjszaka) adták, ezt követték a szlovén piacok (2,7 millió vendégéjszaka). A szállástípusok esetében a legtöbb vendégéjszaka szállodákban (9,2 millió éjszaka), magánszálláson (több mint 8 millió éjszaka) és kempingekben (5,5 millió éjszaka) volt.

(Képünkön:Turisták a horvátországi Split város tengerpartján 2019. július 10-én Fotó: Hristo Rusev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

2024. augusztus 13., 12:17

Magyarországon a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni. Ennek révén a nyugdíjak vásárlóértéke elvileg nem csökkenhet, bármekkora is az infláció. A helyzet mégsem ilyen rózsás, mert a nyugdíjemelési eljárást vezérlő szabályok nem garantálják a vásárlóerő (a nyugdíj reálértéke) tényleges megőrzését – erre hívja fel a figyelmet a Nyugdíjguru.