Akár egymillió forintba is kerülhet egy családi nyaralás a Balatonon

A horvátországi nyaralás is hasonló árakért érhető el a kutatások szerint.

2024. július 2., 15:43

Szerző:

Az ATV Híradója egy négyfős balatoni nyaralás árát számolta össze riportjában. Egy 10 napos pihenés ára szerintük könnyen az egymillió forintot is elérheti. Ehhez azt vették alapul, ha egy négyfős család minden ebédet és vacsorát étteremben költ el, egy-egy étkezésre 20 ezer forint jött ki. De ha még egy kis lángos és fagyi is becsusszan délután, a napi étkezésre elköltött összeg a számításaik szerint 55 ezer forint. Azaz a nyaralás egésze alatt több mint félmillió forint is elmehet az étkezésre. 

A szállás ára egy apartmant véve alapul napi 35-40 ezer forint körül alakult, így a tíz napra 350-400 ezer forint körüli összeg jön ki. A balatoni strandok belépői nem túl magasak, de azért négy fővel számolva ez is napi  4-5 ezer forint extra költséget jelent. Igaz, sok helyen családi kedvezményt adnak, a fonyódi strandon például 2400 forint a családi belépő. Mindent összeadva valóban egymillió forint körüli összeg jön ki, igaz, ez az összeg akár jócskán magasabb is lehet, ha a szállást vendégház helyett szállodában foglalja le egy család. 

Drágább a balatoni nyaralás mint az Adria?

Azt, hogy valóban hol olcsóbb nyaralni, a Balatonnál vagy Horvátországban, a Pannon Egyetem reprezentatív kutatással próbálta kideríteni.  Az eredmények szerint a legdrágább árak minden esetben a reggelit kínáló hotelekre vonatkoznak, amivel Horvátország a magyar árak másfélszereséhez közelít. Viszont az alacsonyabb kategóriájú utazások között csak mérsékelt különbségek látszódnak, és utóbbiak azt is mutatják, hogy egy család olcsóbban jön ki a horvát kempingezéssel, mint a magyarral.

Dr. Sulyok Judit, a Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa a Welovebalatonnak adott interjújában fejtette ki. Szerinte a két desztinációt összehasonlítani alapvetően kicsit olyan, mintha almát körtével hasonlítanánk össze. Hiszen a tó mégsem tenger, de a két termék közös vonása, hogy autóval megközelíthetők, illetve mindkettő a vízpartot, a fürdőzés élményét nyújtja.

„Viszont más típusú kínálatot eredményeznek. Mást jelent egy-két hétre kiszabadulni a mókuskerékből, főleg, ha egy teljesen eltérő kulturális közegbe utazunk, ami a külföldi utazás felé hajlik. Ami pedig a hazai nyaralás felé, az a kiszámíthatóság és a biztonság. Könnyebben hazajutunk, ami fontosabb a kisgyermekes családok és az idősebb korosztály esetében.”

(Képünk illusztráció: Fiatalok rózsaszínű felfújható flamingóval mennek a Balaton-partra Balatonkenesén 2020. augusztus 3-án. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP)