Elszabadultak a büféárak 2024-ben a Velencei-tónál is

A Balaton mellett a Velecei-tó is rekorder a büféárak tekintetében.

2024. május 27., 10:38

Szerző:

Nem csak a Balaton környékén, a Velencei-tónál is meglepő büféárak várják a turistákat. A Pénzcentrum olvasói által küldött fényképek alapján egyértelmű, hogy pontosan mennyibe kerül a sör, a lángos, a palacsinta és a több népszerű strandétel. Persze nincsenek könnyű helyzetben a vendéglátók, nem csak az alapanyagdrágulás sújtja a szektort, de munkaerőt is évről évre nehezebb találni.

Egyre könnyebb lesz a pénztárcánk, ha a stranon szeretnénk ebédelni

Amint arról a Pénzcentrum beszámolt,  durva árakkal szembesülhet az, aki a Balatonnál lángosozna idén. Habár még csak előszezon van, az árak már most kilőttek, ezer forint alatt szinte semmit sem találunk. A Velencei-tónál sem jobb a helyzet, lassan jobban megéri a régmúlt időkhöz visszatérni, és az otthon elkészített szendvicsekkel jóllakni a strandokon. A Pénzcentrum számára elküldött olvasói fotókból kiderül, hogy

  • frissen sült harcsa ára 890 forint/10 dkg
  • a hekk és a keszeg 790 forint/10dkg
  • a süllő 1490 forint/10dkg

Ezek az árak körülbelül megegyeznek a Balaton partján tapasztalt árszínvonallal. Aki ennél is tartalmasabb ételre vágyna, az

  • pontyhalászlét 2690 forintért
  • rántott csirkemellet vagy rántott sajtot hasábbal 3490 forintért,
  • sült kolbászt 1190forint/10dk-ért
  • hot dogot 900 forintért ehet.
  • a hamburger 1290 és 1490 forint között mozog attól függően, milyen extrákat kénünk bele.


A sima lángos 890 forint, a sajtos 1250 forint, a sajtos-tejfölös 1550 forint, a kapros-juhtúrós sajtos 1500 forint.

A büféárak oka a vendéglátósok nehéz helyzete

A partmenti vendéglátók nincsenek könnyű helyzetben, ahogy arról korábban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt a Pénzcentrumnak. Mint elmondta, tavaly

„az éttermesnek fogalma sem volt, hogy másnap a paradicsom mennyibe fog kerülni, napról napra változtak az árak. Arról nem is beszélve, hogy a Balaton egy nagyon nehéz helyzetben lévő termék, hiszen a fő időszaka nagyjából még mindig csupán öt hétre korlátozódik.”

- ugyanez igaz a Velencei-tóra is, ami lényegesen kisebb forgalommal működik.

A lap kaptott árakat italokról is, ezek szerint egy korsó sör 790 forint és 1490 forint között van, egy kávé 550-650 forint, egy fél literes kóla 700 forint.

A fagylalt árai viszont még fővárosi viszonylatban is drágának számítanak, egy kis adag 850 forint, egy nagy adag pedig 1350 forintba kerül a Velencei- tó partján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  nr478 via Pixabay)

 

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól, a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. Az akkumulátorgyártás visszaesése 23 százalékos - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.