Érkezik az árhullám, harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe Budapesten

Komoly árhullám vonul végig a Dunán, jövő hétvégén Budapesten is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi szintet a vízállás.

2024. szeptember 13., 15:25

Szerző:

Komoly árhullám vonul le a Dunán, jövő hétvégén Budapesten is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi szintet a Duna vízállása – írja az Időkép. Az Ausztriában jelenleg is tartó kiadós esőzések miatt komoly árhullámra lehet számítani a Dunán és mellékfolyóin. Az Országos Vízjelző Szolgálat friss hidrológiai előrejelzése szerint a következő egy hétben a Duna Nagybajcs és Budapest közötti szakaszán több helyen kell harmadfokú árvízvédelmi készültségre számítani.

Az Időkép cikkében megemlíti azt is, hogy minden eddiginél komolyabb árhullám levonulására számítanak a Rábán. Az Országos Vízjelző Szolgálat a folyó tetőzését Szentgotthárdnál vasárnap este várja, az előrejelzések szerint 5 méter körüli vízállás várható, amely meghaladhatja valaha mért legmagasabb, 491 centiméteres vízszintet.

Megérkezett az ítéletidő, a sok eső nem tesz jót az árhullám vonulásának

Ahogyan azt korábban megírtuk a HungaroMet előrejelzése alapján, a pénteki időjárás során reggel keleten, délig északkeleten növekedett meg a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő volt országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakultak. Délutántól délnyugat felől aztán szűnni kezdett a csapadék, és a déli részeken – átmeneti jelleggel – szakadozott a felhőzet is.

Az északnyugati szelet jelenleg a Dunántúlon erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérhetik, míg az ország keleti felén a keleties szél élénkül meg, helyenként erős lökések is lehetnek.

A nagy mennyiségű csapadék miatt első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ország egy részére. Keleten zivatarokra is figyelmeztetnek, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyére pedig erős széllökés miatt is figyelmeztetést adtak ki. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Tiszántúlon 23 és 28, a középső tájakon 16 és 23, míg a Dunántúlon 9 és 15 fok között alakul, a nyugati határ mentén mérhetjük a legalacsonyabb, míg az északkeleti határ mentén a legmagasabb értéket. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Ezra Jeffrey-Comeau / Unsplash) 

Tegnap 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.