Nem viccel az időjárás: Ausztriában már szakad a hó

A pénteki időjárás miatt figyelmeztetés van érvényben: a mediterrán ciklon zivatart, viharos széllökést okoz. 

2024. szeptember 13., 09:30

Szerző:

A HungaroMet előrejelzése szerint a pénteki időjárás során reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakulhatnak. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék, és a déli részeken – átmeneti jelleggel – szakadozik a felhőzet is.

Az északnyugati szelet a Dunántúlon erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések kísérhetik, míg az ország keleti felén a keleties szél élénkül meg, helyenként erős lökések is lehetnek.

A nagy mennyiségű csapadék miatt első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ország egy részére. Keleten zivatarokra is figyelmeztetnek, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyére pedig erős széllökés miatt is figyelmeztetést adtak ki.

Nincs kizárva, hogy a hétvégén fűteni kell az időjárás miatt

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Tiszántúlon 23 és 28, a középső tájakon 16 és 23, míg a Dunántúlon 9 és 15 fok között alakul, a nyugati határ mentén mérhetjük a legalacsonyabb, míg az északkeleti határ mentén a legmagasabb értéket.

Késő estére 8 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Az Alpokban már szakad a hó

„A hidegfront elérte Szlovénia északi részét, a Vrsicen már havazik” − írta a közösségi oldalakon az ARSO szlovén környezetvédelmi ügynökség, amit az Index szemlézett. A Vrsic Szlovénia legmagasabb közúti hágója. Az azonos nevű csúcs alatt található, 1611 méteres magasságban.

Ziga Zaplotnik szlovén klímakutató a bejegyzés alatt megjegyezte, hogy a 800 méteres magasságban fekvő Kredaricán ugyanakkor még mindig esik az eső.

Ausztriában is havazik, egymás után kerülnek fel az extrém időjárási jelenségről a videók a közösségi felületekre:

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű hazánk nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati szél megerősödik, késő délutántól sokfelé viharossá fokozódik. Keleten csak időnként élénkül meg a délnyugati, déli szél. A maximum 10 és 17 fok között várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)