Nyakunkon az újabb zivatarhullám, nem javul az időjárás

Szokatlanul sok a vihar az elmúlt hetekben, ma ismét zivatarhullám söpör végig az ország területén.

2024. június 4., 10:59

Szerző:

Érvénybe lépett a citromsárga riasztás az ország egész területén egy zivatarhullám miatt – adta hírül a HungaroMet tájékoztatása alapján a Telex.

Kedden délelőtt még csak az ország északnyugati felén, később már elszórt jelleggel bárhol kialakulhat zápor, zivatar. A citromsárga riasztást az is indokolja, hogy akár jégeső lehetőségével is számolni kell, ami komoly anyagi károkat, illetve veszélyt jelenthet emberre és állatra nézve egyaránt.

A zivatarhullám az egész országot érinti

A felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú riasztás adtak ki, ami Pest, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben van érvényben. Ezeken a területeken az okozhatja a legnagyobb problémát, hogy annyira intenzív zivatarok alakulhatnak ki, hogy nem kizárható az akár 25-30 mm-t meghaladó csapadék sem, ami villámárvizek kialakulásához vezethet.

Az is nehezíti a helyzetet a mai nap folyamán, hogy a szél is fokozódhat, különösen a zivatarok környékén válhat viharossá, ami további károkat okozhat. A hőmérséklet is több fokot zuhant, ma már csak a 20-25 fokot éri el.

Szerdán alapvetően napsütéses időre számíthatunk a meteorológusok előrejelzései alapján, de az ország déli területein az erőteljes gomolyfelhő-képződést záporok és zivatarok követhetik. A hőmérséklet viszont már a 29 fokot is elérheti egyes területeken.

A zivatarveszély csütörtökön és pénteken sem múlik el teljesen, ám jóval kisebb eséllyel alakul ki. A hőmérséklet viszont folyamatosan emelkedik, pénteken már akár 32 fok is lehet. A hőérzetünk sem fog eltérni ettől, ugyanis a szél mérsékelt marad.

A zivatarhullám mindenkit megvisel

A hetek óta tartó csapadékos időjárás az egészséges szervezetet is megviseli, a krónikus betegséggel küzdőknél pedig számos kellemetlen mellékhatást idézhet elő. Az allergiától szenvedők némileg fellélegezhetnek, de a pollenkoncentráció hamarosan újra növekedni kezd a levegőben. A meteorológusok azt javasolják, hogy a frontérzékenyek ezekben a napokban töltsenek több időt pihenéssel.

Nem csak hazánkat érinti a csapadékos, viharos időjárás: egész Európában a megszokottnál esősebb és változékonyabb az időjárás, sok helyen okoztak hatalmas károkat az eddig viharok. Németországban rendkívüli állapotot hirdettek ki az áradások miatt, ami veszélyt jelent a lakosságra nézve is, de Csehországban is komoly áradásokkal küzdenek.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.