Kiadták a riasztást, újabb heves zivatarok csaphatnak le az országra

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt az ország középső és keleti vármegyéinek egyes járásaira.

2024. június 1., 14:20

Szerző:

Vihar, illetve hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szombat délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint szombat délután délnyugat felől újabb hullámban érkezhetnek záporok, zivatarok, illetve újabbak alakulhatnak ki. A zivatarokat általában erős, viharos – óránkénti 50-80 kilométeres – széllökés, felhőszakadás és kis eséllyel jégeső kísérheti. Nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán és északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, amelyek északkeleti, keleti irányba haladnak. Az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökéssel és két centiméternél nagyobb jéggel.

A késő délutáni órákra várhatóan északkeleten csökken a zivatarok száma, az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati részein viszont északnyugat felől egyre többfelé lehet számítani rájuk. Az esti, késő esti órákban fokozatosan mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban.

A zivatarok problémát okoztak az ország több pontján is

Péntek délutántól már több mint kétszáz helyszínen avatkoztak be a tűzoltók a viharos időjárás miatt – közölte korábban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Dóka Imre azt írta, a legtöbb esetben az ország észak-keleti és középső részében a letört faágak és kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Hat esetben épületek tetőszerkezetét, vagy kéményét rongálta meg a viharos szél, továbbá Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben néhány helyen nagyobb mennyiségű csapadékvíz öntött el garázsokat, pincéket.

Dóka Imre hangsúlyozta:

ha viharos idő miatt ad ki riasztást a meteorológiai szolgálat, a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a kisebb tárgyakat, kerti szerszámokat, cserepes virágokat, kerti bútorokat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük.

Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot – hívta fel a figyelmet Dóka Imre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Oimheidi via Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.