Új műhold jelezheti az űrben bekövetkező eseményeket

Egy különleges műhold telepítését tervezik, ami még az űridőjárás előrejelzésére is alkalmas lesz.

2024. május 30., 12:49

Szerző:

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy speciális műhold megtervezésével és megépítésével bízta meg az Airbust – írja a HVG a The Next Web cikkére hivatkozva.

A készülő műhold a Vigil nevet kapta, és az Európai Űrügynökség minden lehetséges forrást biztosít az Airbus számára az eszköz létrehozásához.

Május közepén egy jelentős napvihar érte el a Földet, ez volt évtizedek óta a legerősebb geomágneses vihar. Ennek hatására keletkezett az a sarki fény, amely Magyarországról is látható volt, pedig hazánkban ez egy meglehetősen ritka jelenségnek számít.

Az Airbus műholdja a tervek szerint a jövőben a hasonló napviharokat is képes lesz előre jelezni, ennek pedig számos előnye lesz az űrkutatás szempontjából is.

Az új műhold különleges helyre kerül

A szakemberek az eszközt egy Lagrange-pontba telepítenék, amely két, egymás körül keringő égitest együttes gravitációs hatása miatt egy fix helyet jelent. A Lagrange-pontok saját névvel rendelkeznek, a Vigil az L5-ös pontra kerülne, amely a Naptól 150 millió kilométerre, a Föld pályáján található, ugyanakkor a bolygótól kissé lemaradva helyezkedik majd el.

Ennek köszönhetően a napot oldalnézetből látja majd, így legalább 4-5 nappal korábban jelezheti a csillag aktivitását. A napviharok során extra energiarészecskék jutnak a bolygóközi térbe, amelyek a Föld mágneses mezejébe is becsapódnak, a bolygó légkörében pedig sarki fény formájában mutatkoznak meg.

Bár a látvány lenyűgözi az emberek többségét, a természeti jelenség nem veszélytelen, ugyanis számos problémát okozhat az emberiség számára.

Az Európai Űrügynökség főigazgatója, Josef Aschbacher elmondta, hogy abban bíznak, a Vigil műhold nagymértékben javítja majd az űr időjárására vonatkozó előrejelzések megbízhatóságát.  A látványos jelenség mind a földi navigációs rendszerekben, mind a kommunikációban fennakadásokat idézhet elő, amely akár veszélyessé is válhat. Az előrejelzések a felkészülésben segíthetnek, és a szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést jelentene az űrkutatásban, illetve a mindennapi életben használt eszközök működését is hatékonyabbá tenné.

A műhold tervezése megkezdődött, az Airbus szakemberei már dolgoznak a kivitelezésén. A projektre az Európai Űrügynökség 88,2 milliárd forintnyi összeget biztosított az Airbusnak.  Bár egyelőre nincs biztos információ arról, mikor készülhet el a szerkezet, de a tervek szerint 2031-ben szeretnék útjára indítani.

(Fotó: Pixabay)