Új műhold jelezheti az űrben bekövetkező eseményeket

Egy különleges műhold telepítését tervezik, ami még az űridőjárás előrejelzésére is alkalmas lesz.

2024. május 30., 12:49

Szerző:

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy speciális műhold megtervezésével és megépítésével bízta meg az Airbust – írja a HVG a The Next Web cikkére hivatkozva.

A készülő műhold a Vigil nevet kapta, és az Európai Űrügynökség minden lehetséges forrást biztosít az Airbus számára az eszköz létrehozásához.

Május közepén egy jelentős napvihar érte el a Földet, ez volt évtizedek óta a legerősebb geomágneses vihar. Ennek hatására keletkezett az a sarki fény, amely Magyarországról is látható volt, pedig hazánkban ez egy meglehetősen ritka jelenségnek számít.

Az Airbus műholdja a tervek szerint a jövőben a hasonló napviharokat is képes lesz előre jelezni, ennek pedig számos előnye lesz az űrkutatás szempontjából is.

Az új műhold különleges helyre kerül

A szakemberek az eszközt egy Lagrange-pontba telepítenék, amely két, egymás körül keringő égitest együttes gravitációs hatása miatt egy fix helyet jelent. A Lagrange-pontok saját névvel rendelkeznek, a Vigil az L5-ös pontra kerülne, amely a Naptól 150 millió kilométerre, a Föld pályáján található, ugyanakkor a bolygótól kissé lemaradva helyezkedik majd el.

Ennek köszönhetően a napot oldalnézetből látja majd, így legalább 4-5 nappal korábban jelezheti a csillag aktivitását. A napviharok során extra energiarészecskék jutnak a bolygóközi térbe, amelyek a Föld mágneses mezejébe is becsapódnak, a bolygó légkörében pedig sarki fény formájában mutatkoznak meg.

Bár a látvány lenyűgözi az emberek többségét, a természeti jelenség nem veszélytelen, ugyanis számos problémát okozhat az emberiség számára.

Az Európai Űrügynökség főigazgatója, Josef Aschbacher elmondta, hogy abban bíznak, a Vigil műhold nagymértékben javítja majd az űr időjárására vonatkozó előrejelzések megbízhatóságát.  A látványos jelenség mind a földi navigációs rendszerekben, mind a kommunikációban fennakadásokat idézhet elő, amely akár veszélyessé is válhat. Az előrejelzések a felkészülésben segíthetnek, és a szakemberek szerint ez hatalmas előrelépést jelentene az űrkutatásban, illetve a mindennapi életben használt eszközök működését is hatékonyabbá tenné.

A műhold tervezése megkezdődött, az Airbus szakemberei már dolgoznak a kivitelezésén. A projektre az Európai Űrügynökség 88,2 milliárd forintnyi összeget biztosított az Airbusnak.  Bár egyelőre nincs biztos információ arról, mikor készülhet el a szerkezet, de a tervek szerint 2031-ben szeretnék útjára indítani.

(Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.