Villámárvizek Ausztriában: újabb árhullám érheti el Magyarországot is

Hatalmas áradások keserítik meg az Ausztria délkeleti részén élők mindennapjait.

2024. június 10., 12:19

Szerző:

Az egész Európát sújtó, rendkívül csapadékos időjárás és az áradások Ausztriában is hatalmas pusztítást végeznek – számolt be róla a HVG.

Olyan heves esőzések és szokatlanul erős viharok csaptak le Ausztriában, ami hatalmas áradásokhoz vezetett. Már nemcsak a nagyobb folyók, hanem a kisebb patakok is veszélyeztetik a lakosságot, több helyen is kiléptek a medrükből, és elárasztották az utcákat.

Az ország délkeleti részén a hirtelen lezúduló, négyzetméterenként 100 litert is meghaladó csapadék a települések csatornarendszerét olyan szinten megterhelte, hogy képtelenek voltak elvezetni azt, így a felgyülemlett víz elsodorta az autókat is, többen a saját autójuk tetejére menekültek az áradás elől, de a vasútvonal is víz alá került.

Az áradások Magyarországot is fenyegetik

A helyi tűzoltók beszámolói szerint még soha nem fordult elő ilyen mértékű természeti katasztrófa az ország ezen részén, így váratlan helyzettel kell megküzdeniük.

A levonuló árhullám sártengert hagy maga után, amelyet kotrógépekkel igyekeznek eltakarítani, de sok helyen még mindig hömpölyög az utcákon a víz, amit számos felvétel is bizonyít, amelyeket a közösségi médiában osztottak meg a lakosok. Az A9-es autópálya is elmozdult a helyéről az áradások miatt, és sok településre csak csónakkal tudtak bejutni a hatóságok.

Az időjárás az EP-választást is befolyásolta, ugyanis számos szavazóhelyiség is veszélyben volt, ezeket új helyszínre kellett költöztetniük a hatóságoknak. Egyes településeken a házak lakhatatlanná váltak, a hírek szerint egyelőre 30 embert kellett kimenekíteni, ők jelenleg is szükségszállókon laknak.

Németországban is szükségállapotot rendeltek el néhány nappal korábban az áradások miatt, és minden valószínűség szerint ezt is fenn kell tartani, mert a nagyobb folyók még mindig veszélyeztetik a településeket.

A meteorológusok nem biztatnak azzal, hogy hamarosan vége lesz az ítéletidőnek: további esőzések várhatóak, és Magyarországot is újabb árhullám érheti el. Bár hétvégére várták a Duna tetőzését, az árhullám levonulása eleve több napot vesz igénybe, a szomszédos országokból érkező utánpótlás azonban Magyarországon is indokolja, hogy továbbra is fenntartsák az árvízvédelmi készültséget, amelyet 800 kilométeren rendeltek el.

A Duna budapesti szakaszán is árvíz fenyegeti az alacsonyabban fekvő területeket, így az alsó rakpartok megnyitása egyelőre várat magára. Szombathelyen pedig olyan súlyossá vált a helyzet, hogy a víz a lakóházakat is elöntötte.

A Duna mellett a Rába mentén is fokozott védekezésre van szükség a levonuló árhullám miatt, ehhez a lakosság segítségét kérik: a homokzsákok megtöltéséhez jelenleg is önkénteseket keresnek.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.