Elmosta a Duna az egyetemi vizsgákat, az áradás miatt a Műegyetem is bezárt

Az áradás a budapesti egyetemisták életét is befolyásolja, a vizsgáik lebonyolítása sem zavartalan.

2024. június 7., 12:21

Szerző:

Bezárták a Budapesti Műszaki Egyetem „K” épületét a XI. kerületben a Duna rendkívül magas vízállása miatt – adta hírül a Telex az egyetem közleményére hivatkozva. Az áradás veszélyeztetheti az épület biztonságos működését is.

A Műegyetem rakpart nem tartozik a legalacsonyabban fekvő budapesti rakpartok közé, de az intézmény vezetősége jobbnak látta, ha a Dunához legközelebbi, a diákok körében is népszerű „K” jelzésű épületet átmenetileg lezárják. Mint közleményükben írják, erre előreláthatólag június 11-ig van szükség, de a vízügyi helyzet módosíthat a terveken.

Az egyetem épülete a felső rakparton van, így indokolatlannak tűnhet a bezárás, ám a Duna vízállása a csatornarendszerre is extra terheket ró, ezek pedig számos veszélyt hordoz magában, különösen egy olyan nagy forgalmú épület esetében, mint a Műszaki Egyetem épülete.

Az áradás miatt a vizsgákat sem lehet lebonyolítani a „K” épületben

A helyzet semmikor nem lenne kényelmes, ám most kifejezetten sok nehézséget okoz, hiszen éppen zajlik a vizsgaidőszak, így sok hallgató számára okoz kellemetlenséget a zárás.

Azokat a vizsgákat, amelyeket a „K” épületben bonyolítottak volna le, az intézmény más épületekbe szervezte át, és a rendezvényeknek is új helyszínt kerestek. A hallgatók számára okozhat némi izgalmat, hogy megtalálják az új vizsgahelyszíneket, erre érdemes felkészülni. Az egyetem azt írta a közleményében, hogy a változásokról az egyetem weboldalán, a Központi Tanulmányi Hivatal honlapján, valamint a Neptun-rendszeren keresztül tájékozódhatnak az érintettek.

A Szkéné Színház is a Műegyetem épületében működik, az ottani előadásokat is el kell halasztani. Facebook-oldalukon tájékoztatták a közönséget, hogy vasárnap estig minden előadásukat le kell mondaniuk. A jegyek felhasználhatóak a későbbi előadásokra, vagy visszaválthatóak.

Az áradás miatt lezárták az alsó rakpartokat

Karácsony Gergely főpolgármester is felhívta a figyelmet arra, hogy az áradás miatt csütörtök este 8 órakor szükségessé vált a pesti és a budai alsó rakpartok lezárása. Az ottfelejtett, parkoló autókat elszállították, és átmenetileg csak gyalogosan lehet eljutni az alsó rakpartokra.

A Duna tetőzését péntek éjjelre várják, a legpozitívabb előrejelzések szerint a hétvégét követően lassú apadás következhet, de további esőzések várhatóak, amelyek ezt befolyásolhatják, és a meteorológusok szerint az árhullám levonulása akár hosszú ideig is elhúzódhat.

Fotó: 168 / Szántai Edina

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.