Újabb árhullám jön a Dunán – Ausztriában hatalmas viharoktól tartanak

A nagy esőzések miatt ismét árhullám vonulhat végig Magyarországon.

2024. szeptember 12., 12:13

Szerző:

Az osztrák meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék várható Ausztria egész területén, ami árhullám formájában érheti el Magyarországot is – hívta fel a figyelmet többek között a Telex is.

Mivel szokatlanul nagy mennyiségű csapadék kíséri az Ausztriát elérő viharokat, a Duna vízgyűjtő területein is jelentős mértékben megnő a vízmennyiség. Emiatt Ausztriában komoly árvizektől tartanak, de a jelenlegi információk szerint Magyarországon is árvízvédelmi készültségre lehet szükség.

Néhány napon belül akár a 600 centimétert is elérheti a vízszint Nagybajcsnál, ami drasztikus növekedésnek tekinthető, hiszen jelenleg csak 183 centimétert mértek. A Duna teljes hosszán problémákat okozhat az áradás.

Budapestet is eléri az árhullám

Mivel Ausztria egyes területein az éves csapadékmennyiség egyharmada egyszerre zúdult le, a vízelvezetésben számos probléma adódott. Folyamatos a víz utánpótlása, hiszen az időjárás nem javul, ezért a térség folyóinak vízszintje növekszik.

A Dunán már most érzékelhető a változás, hiszen Budapesten az eddigi, alacsonynak számító 137 centiméteres vízállás egy nap alatt kúszott fel 187 centiméterig.

Bár folyamatosan változnak az előrejelzések, de a jelenlegi adatok alapján a fővárosban szeptember 17-re várják a Duna tetőzését 565 centiméter körül, bár ez akár jóval magasabb is lehet, ha marad a csapadékos időjárás. Jelenleg úgy tűnik, a rakpartok lezárására nagy valószínűséggel nem lesz szükség, hiszen a 620 centimétert a várakozások szerint nem fogja elérni a folyó, ám egyelőre a szakemberek sem tudnak biztos információval szolgálni.

Nagybajcsnál a másodfokú árvízvédelmi készültség is indokolt hamarosan, de a következő napok időjárása döntő jelentőségű lesz. Az árhullám egyébként nemcsak a Dunán fog végigvonulni, hanem a Rábán és a Lajtán is. Úgy tűnik, az árvíz kialakulása kezd szokványossá válni, hiszen legutóbb júniusban volt rá példa, ezt megelőzően pedig 2023 decemberében, ami megközelítette a tíz évvel ezelőtti hatalmas áradás mértékét.

Az előrejelzések bizonytalanságát az okozza, hogy nemcsak Ausztriában, hanem Szlovákia nyugati részén és Csehországban is komoly esőzések alakultak ki, így kiszámíthatatlan, hol és pontosan mikor alakulnak ki árhullámok. Az árvizek még a horvát tengerparti nyaralóhelyeket is sújtják, a hidegfront pedig már Magyarország nyugati felén is 10-15 fokos lehűlést eredményezett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.