Már a kisebb folyók mentén is a lakosság segítségét kérik az árvíz elleni védekezésben

Nemcsak a Duna, hanem a Rába folyó mentén is komoly problémák alakulhatnak ki az árvíz miatt.

2024. június 10., 16:22

Szerző:

A jelenlegi, egész országot érintő zivataros időjárás az árvíz elleni védekezést jelentős mértékben megnehezíti – írta a Portfolio az Országos Vízügyi Főigazgatóságra hivatkozva.

A szakemberek szerint az elmúlt egy napban olyan gyorsan mozgó zivatarcellák alakultak ki, amelyek bizonytalanná teszik, hogy a folyók vízszintjét milyen mértékben emelik majd meg, hiszen a csapadék mennyiségét nem tudják előre biztosan meghatározni.

Ez nem csak hazánkban jelent problémát, hiszen a szokatlanul csapadékos időjárás egész Európában problémákat okoz és nagyban befolyásolja az áradásokat: a németországi Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint amire számítottak. Először csak a Duna teljes magyarországi szakaszán, 800 kilométeren rendelték az első fokú riasztást, de más, akár kisebb folyóknál is nagy az esély az áradásra. Most a Rába környékén ad okot aggodalomra a helyzet.

Az árvíz elleni védekezés közös érdek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a közösségi médiában is közzétett egy segítségkérő posztot. Azt írják, hogy az elmúlt 24 órában több kisebb-nagyobb árhullám is levonult a Rábán, de további problémával kell szembenézni:

„Az érkező víztömeg most már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter hullott az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában.”

Mint írják, 6 óra alatt akkora mennyiségű csapadékot kellett volna elvezetnie a földnek, ami egyhavi mennyiségnek felel meg. A kisebb folyókon, mint amilyen a Pinka, a Strém vagy a Lapincs, nagyon gyorsan megemelkedett a vízszint, de az újabb zivatarok miatt már a Rábán is teljes készültséget kellett elrendelni.

A védekezést már korábban megkezdték, egyes pontokon azonban várhatóan magasabb vízállásra kell számítani, mint azt korábban gondolták, így azonnal megkezdték a védvonalak megemelését. A szakemberek egy 2 kilométeres szakaszon kezdtek speciális gátépítésbe, több mint 200 fő dolgozik a helyszínen. A homokzsákokat folyamatosan töltik, 70 000 darab már elkészült, de továbbiakra lesz szükség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felhívásában arra is kitért, hogy a munkához a körmendi lakosság segítségét kérik. A homokzsákok megtöltéséhez önkénteseket keresnek, mivel az már biztos, hogy a Rába alsóbb szakaszain is jelentős árvízveszéllyel kell számolni.

Az árvízvédelem mindenki számára nagy jelentőséggel bír, hiszen a környező országokban, köztük Németországban és Ausztriában is komoly áradások alakultak ki, egyes települések teljes egészében víz alá kerültek, de például Szombathelyen is olyan súlyossá vált a helyzet, hogy a víz a lakóházakat is elárasztotta.

(Fotó: Pixabay)