Harmadfokú árvízvédelmi készültség lép életbe Budapesten a Duna áradása miatt

Folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje, az árvíz a Margitszigetet is fenyegeti.

2024. szeptember 15., 10:57

Szerző:

A vízügyi szakemberek folyamatosan monitorozzák a hazai, és a szomszédos országok meteorológiai és egyéb jelentéseit, és a legfrissebb információk szerint rohamosan emelkedik a Duna vízszintje, az árvíz Budapestet is fenyegeti. Mindez indokolta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelje a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget – közölte az MTI.

A főpolgármesteri hivatal által kiadott közlemény szerint szeptember 16-án 0 órától életbe lép az emeltszintű készültség, ami a Duna budapesti szakaszát teljes terjedelmében érinti. Az alsó rakpartokról ma délutántól elszállítják az ottfelejtett autókat, és éjféltől le is zárják az alsó rakpartokat az autós forgalom elől. Az árhullám levonultáig nem is nyitják újra ezeket a közutakat.

A Duna már az elmúlt 24 órában is nagyon sokat emelkedett, a hírek szerint hétfőtől már akár a napi egy métert is meghaladhatja ennek mértéke. Ez a vízállás már komoly védelmi intézkedéseket indokol.

Az árvíz Budapestet is eléri jövő héten

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a fővárosban akár a nyolc métert is elérheti a Duna vízszintje, és csak a hét második felében várható a tetőzése. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alsó rakpartokat teljes egészében el fogja önteni a víz. Ez szakaszonként eltérő időpontban következhet be, de még a legoptimistább becslések szerint is mindenhol víz alá kerülnek az alsó rakpartok szerda éjjel.

Bár a hatóságok szerint a 2013-as nagy árvíz mértékét nem éri el, ám az áradás így is meg fogja haladni az idén júniusi, és a tavaly decemberi vízszintet. Megkezdték a homokzsákokkal történő védekezést az alacsonyabban fekvő partszakaszokon, köztük a Margit-szigeten is, és extrém esetben akár a sziget lezárására is sor kerülhet.

A vízügyi szakemberek az ivóvízellátás és a csatornázási rendszer zavartalan működtetésén dolgoznak, az árvízvédelmi tevékenységek miatt pedig lezárják a Királyok útját. Az ivóvíz minőségének ellenőrzését a szakemberek az árvíz alatt is folyamatosan figyelik, és szükség esetén akár korlátozást is elrendelhetnek, ám bíznak abban, hogy erre nem lesz szükség.

A meteorológiai előrejelzések szerint az időjárás továbbra sem hoz enyhülést, a nagy mennyiségű csapadék pedig sokat ront a helyzeten. A környező országokban is viharos az időjárás, Romániában az áradások öt ember életét követelték. Az Ausztriából érkező árhullám hazánkon is végigvonul, erre igyekeznek most felkészülni a hatóságok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)