Az áradások öt ember életét követelték Romániában

Az Európa nagy részét sújtó áradások miatt öten meghaltak különböző román településeken.

2024. szeptember 14., 13:03

Szerző:

Szeptember 14-én virradóra olyan heves esőzések, majd ezek nyomán áradások alakultak ki Romániában, hogy több száz embert ki kellett telepítenie a hatóságoknak, öt ember pedig életét vesztette a természeti katasztrófa következtében – számolt be róla az MTI.

Galac megyét érintik a leginkább az áradások, rengeteg kárt jelentettek innen, és az öt halálos áldozat is itt található településeken vesztette életét: Pechea, Draguseni, Costache Negri és Corod helységek is érintettek.

A román Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy az áradások 8 megyét és 19 települést érintenek, köztük Arges, Buzau, Neamt, Valcea, Vrancea, Bákó, Hunyad és Galac településeket. Ezekben a városokban és falvakban rengeteg kár keletkezett, néhány helyen olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy a lakosokat a saját otthonukból is ki kellett menekíteni. Az evakuált személyek száma már a több százat is eléri.

Európa jelentős részén áradások alakultak ki

A Boris nevű mediterrán ciklon szokatlanul heves, nagy mennyiségű csapadékkal járó viharokkal sújtja Európa középső részét, amely több országban is áradásokhoz vezet.

Romániában az árvíz elöntötte Galac megyében a házakat és az utakat is, így több helyen csak csónakok segítségével tudták kimenekíteni a lakosokat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok helyen áram nélkül maradtak, hiszen az esőzéseket heves szélvihar kíséri, egyes településeken a fákat és a villanyoszlopokat is kidöntötte a vihar.

A mentőegységek számára egy-egy település megközelíthetetlen, hiszen a közutak járhatatlanná váltak, így mentőhelikopter bevetésére is szükség van. 200 tűzoltó igyekszik segíteni a helyieket, akiket egy központi riasztási rendszeren keresztül tájékoztatták arról, hogy készüljenek fel az áradásveszélyre.

Az időjárás továbbra sem javul, hétvégén további esőzésekre és viharokra kell számítani, így több megyében is másodfokú riasztás van érvényben. A román meteorológiai szolgálat egyelőre nem számolt be arról, hogy mikorra várható a viharok enyhülése.

A hirtelen érkező zord időjárás Ausztriát is megtépázza, a magasabban fekvő településeken félméteres hóval küzdenek, az ország más részein pedig a folyók vízszintje rohamos tempóban emelkedik. Mindez hazánkra is hatással van, hiszen az áradások miatt árvízvédelmi készültség lépett életbe. Budapesten a jövő hét második felében tetőzhet a Duna, a rakpartok teljes lezárását tervezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STR / Romanian Inspectorate for Emergency Situations / AFP)