Kiszáradt a Bakony csodapatakja

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

2024. szeptember 12., 08:01

Szerző:

A idei nyár a HungaroMet mérései szerint június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 °C, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött. Országos középhőmérsékleti csúcsok dőltek meg, és a nagy forrósághoz extrém aszály is társult, amely nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly problémákat. A Tisza vízszintje olyan alacsony volt, hogy gyalog is át lehetett kelni rajta. Ám nem csak a Tisza vízszintje csökkent drasztikusan, a Bakonyban található csodálatos szépségű patak sem bírta az extrém hőséget.

Kiszáradt a bakonyi Cuha-patak

Györkő Zsombor, a pécsi hobbifotós és túraszervező vasárnap tette osztotta meg a közösségi oldalán, hogy az 5,5 km hosszúságú Cuha-völgyi túrájuk során a Cuha-patakban hiába kerestek vizet. 

„Az extrém szárazság és forróság miatt a Cuha-patak teljesen kiszáradt így az izgalmas kőugratós, vízben lépkedős élmények és kihívások most elmaradtak, a látvány szomorú és elkeserítő volt” – írta a bejegyzésében.

Pedig a Cuha-patak a Bakony egyik legszebb szurdoka, mely a meredek sziklafalak közt zubogó bővizű patakja és az azt többször is kalandosan keresztező sétaútja miatt méltán a turisták kedvelt célpontja.

A Cuha-patak a Bakony egyik legjelentősebb patakja, a Duna jobb oldali mellékvize Magyarországon. Eplénynél ered, híres völgye pedig a Zirchez tartozó Kardosrétnél kezdődik és Vinyéig tart. A patak mentén fut az 1896-ban megnyitott, eredetileg ipari célú Győr–Veszprém-vasútvonal, meredélyei a sziklamászók körében is népszerű, hisz a szirtek közt találhatóak e sportághoz megfelelő sziklafalak is.

(Fotó: Györkő Zsombor)

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.