Az árvíz miatt ide már életveszélyes bemenni, lezárták a környéket

A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, az árvíz miatt ezt a területet is lezárták.

2024. szeptember 17., 17:10

Szerző:

Az árvíz elleni védekezés folyamatosan zajlik, ám a Duna és a kisebb folyók vízszintje is óráról órára emelkedik, és az ország számos pontján már átlépte a biztonságos határt, így lezárásokra van szükség. A Duna ártereiben az elmúlt napok esőzései miatt jelentős mennyiségű csapadék gyűjt össze, ez tovább emeli a vízszintet – hívta fel a figyelmet a Berek.hu.

A védekezésben a hatóságok és rengeteg önkéntes is részt vesz, több helyen mobilgátakat üzemeltek be, és a homokzsákok töltésével sem álltak le. Azonban az árterek nagy részét így is el fogja önteni a víz. Az időjárás és számos egyéb tényező miatt nem lehet egészen pontosan megjósolni, hogy egy adott helyen pontosan mikor érkezik meg a nagy árhullám, de mindenképpen elővigyázatosnak kell lenni. A Gemenc Zrt. éppen ezért úgy döntött, hogy határozatlan időre erdőlátogatási tilalmat rendelnek el a gemenci erdő teljes területén szeptember 18-án 0 órától.

Tilos belépni az erdő területére, de a tilalom Paks és Mohács erdős területeire, valamint valamennyi környező árterületre is vonatkozik. A területen sem csoportos, sem egyéni, sem vízitúrákra nincs lehetőség. Mindezt az állatok védelmén túl az életveszélyes körülmények kialakulása is indokolja.

A nagy mennyiségű eső több helyen fellazította a talajt, ami a fák kidőléséhez vezethet, valamint a rendkívül magas vízállás olyan területek elárasztását is előidézheti, amelyek jellemzősen sosem érintettek. A Duna vízszintjének gyors emelkedése a megszokottnál is erősebb sodrást idéz elő, ami még veszélyesebbé teszi ezt a területet.

A lakosságot arra kérték, hogy az erdei vadak életét ne zavarják meg, ugyanis ha a megáradt területek felé menekülnek, az végzetes lehet számukra.

Az árvíz országszerte sok helyen okoz problémát

Nem csak a gemenci erdő környéke válik veszélyessé. Kisorosziban attól tartanak, hogy az egyre magasabb Duna hirtelen önti majd el az ártereket, és a települést pillanatok alatt el fogja zárni a külvilágtól. A polgármester és a hatóságok az ellátás helyi biztosításán dolgoznak.

Baja egyes területei már most rendkívül veszélyessé váltak: a Dunafürdőt, a Nagy-Pandúr-szigetet és a Méhész-fokot a hatóságok kiürítik. Azok a lakosok, akiknek nincs hová menniük, az önkormányzattól kapnak átmeneti szállást, amíg levonul az árhullám.

Budapesten is harmadfokú készültség van érvényben, és már a Margitszigetet is lezárták. A budai és pesti alsó rakpartokon tegnap óta nem lehet közlekedni, a Duna tetőzését péntekre várják a fővárosban.

(Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)