Az árvíz miatt a sakkolimpia versenyzőit is evakuálták

A Margitsziget jelentős része is víz alá kerülhet a napokban az árvíz miatt.

2024. szeptember 17., 18:35

Szerző:

Budapesten is komoly problémák alakulhatnak ki az árvíz miatt, a Margitszigetet is elöntheti a Duna, ez pedig a sakkolimpia résztvevőit is érinti – számolt be róla az Index.

Az évtized legnagyobb árhulláma közelít, és bár az árvíz elleni védekezés már napok óta zajlik, bizonyos területeket minden bizonnyal így is elönt majd a víz. A fővárosban jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, és tegnap a Margitszigetet, illetve a budai és pesti alsó rakpartokat is lezárták.

Csakhogy a szigeten a számos sportlétesítmény mellett szállodák is üzemelnek, amelyekben a 2024-es sakkolimpia versenyzői közül is megszálltak néhányan – nekik pedig most menekülniük kell.

Az árvíz három csapatot is költözésre kényszerített

A 45. sakkolimpiát szeptember 10. és 23. között rendezik meg Budapesten, ám szeptember 17-én pihenőnapot kaptak a versenyzők. Sokan közülük ezt arra használták, hogy ellátogassanak a 10. Polgár Judit Világsakkfesztiválra a Nemzeti Galériába, ahol számos híresség is feltűnt.

Itt derült fény arra az információra, hogy a magyar női sakkozók mellett az indiai, illetve a kínai csapatok is a Margitszigeten található hotelekben szálltak meg. Bár a homokzsákok már ott vannak a partokon, de Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy nagy valószínűséggel a sziget lezárására lesz szükség, és ez már be is következett.

A jelenlegi információk alapján a sziget belső területeit ugyan nem fenyegeti az áradás, de a szervezők úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból, illetve a verseny zavartalanságának biztosítása érdekében az érintett versenyzőket más szállodákban helyezik el, így a mai nap folyamán mindannyiuknak ki kellett költözniük.

Mindez a teljesítményükre valószínűleg nem lesz hatással, ugyanis az indiai és a kínai csapatok jelenleg is vezetik a 2024-es sakkolimpiát, amely holnap további mérkőzésekkel folytatódik.

Frissítés: A sakkolimpiát szervező NRÜ-től kapott információ szerint a csapatokat egyelőre még nem költöztették ki a margitszigeti szállodákból, de ha ez szükségessé válik, akkor ez bekövetkezhet. A helyzetet a Katasztrófavédelem folyamatosan monitorozza. Mivel a Duna tetőzése még nem következett be, és szakadatlanul emelkedik a vízszint, bármikor megkezdhetik az evakuálást. A Margitsziget most még az Árpád-híd felől megközelíthető, de nem tudni, meddig. A csapatoktól olyan információkat kaptunk, hogy már felkészítették a sakkozókat az esetleges költözésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)