Kiadta a figyelmeztetést az MVM: ezeken a helyeken kapcsolják le az áramot és a gázt

Az árvíz miatt nem csak védekezni kell, sok helyen a szolgáltatásokat is le kell kapcsolni. Az MVM közzétette a listát, hol van erre szükség.

2024. szeptember 19., 12:16

Szerző:

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén több településrészt is érinthet az árvíz, várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás. Az E.On szolgáltatási területén több mint 150 helyszínen már megtörténtek a biztonsági kikapcsolások.

A vízszint emelkedésétől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti a villamosenergia-szolgáltatást – írja közleményében a társaság, amit a 24.hu szemlézett.

A Duna teljes magyarországi szakaszát érintő árvízhelyzet az MVM Csoport gázhálózati társaságait és dél-magyarországi áramhálózati társaságát is érinti. Az árhullám a folyó felső szakaszait már elérte, de a további területeken a következő napokban fog tetőzni a vízállás.

A Társaság szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás.

A Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket.

Az MVM Démász Duna-menti szolgáltatási területén várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás, a pontos helyszínekről az MVM weboldalán folyamatos tájékoztatást ad.

Az MVM mellett az E.On már több helyen lépett

Több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport csütörtök reggelig, mely az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvásával indokolta.

A dunántúli, Pest vármegyei és budapesti áramhálózatot üzemeltető társaság szinte mindegyik, az árvíz által fenyegetett településen beavatkozásra kényszerült, többek között Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Az E.ON azt is közölte, hogy a vállalat folyamatosan kapcsolatban áll az árvízi védekezést irányító hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal. Velük együttműködve vesznek részt a krízishelyzet kezelésében. Az árvíz által érintett területeken a vállalat mindaddig biztosítja az áramellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, veszélyhelyzet esetén azonban azonnal kikapcsolják a szolgáltatást.

(Fotó: Pixabay)