Budapesten lezárások, vidéken áramkimaradás – ezt hozta az árvíz az országnak

Mostanra mindenhol küzdenek az árvíz hatásaival, de a neheze még csak most jön.

2024. szeptember 19., 10:16

Szerző:

Az árvíz már a fővárost is elérte, még éjszaka is folytak a munkálatok, hogy a Duna tetőzése ne okozzon majd problémát a fővárosnak– tájékoztatott Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

Mint írta, Budapestet felkészítették a Duna áradására, a főváros 900 centiméterig biztonságban van. Ugyanakkor a szombati tetőzés előtt még néhány védelmi intézkedést meg kell tenni, de a főpolgármester szerint 90%-ban felkészültek a hatóságok és a vízügyi szakemberek is a maximális vízállásra.

Az árvíz mostanra elöntötte a Római-partot, a Margitszigetet, a budai és pesti alsó rakpartokat, a Kopaszi-gát egy részét és az Árasztó-partot is. Az érintett városrészeket a hatóságok lezárták, és egyelőre nincs információ arról, hogy mikor oldhatják fel ezeket.

A gátak egyelőre kitartanak, ám azokat folyamatosan ellenőrizni kell. Karácsony Gergely elmondta, hogy csak a Margitszigeten 500 ezer homokzsákot helyeztek el, a Dagály fürdőnél pedig mobilgát védi a pesti oldalt.

Az árvíz befolyásolhatja az ivóvíz minőségét

A lezárásokon túl arra is gondolni kell, hogyan alakul a szennyvízelvezetés és mennyi ivóvíz áll rendelkezésre. A főpolgármester arról tájékoztatott, hogy a napi kb. 500 ezer köbméter szennyvíz elvezetése és tisztítása megoldott, és az ivóvíz is fogyasztható, bár a klórtartalmat megemelték, és előfordulhat, hogy erre a későbbiekben is szükség lesz.

A közlekedés nehezítetté vált, hiszen önmagában a rakpartok lezárása is komoly gondot okozna, de számos egyéb utat is elöntött a víz, valamint a közösségi közlekedést is érinti az áradás. A rakpartokon a villamosközlekedés módosul, a Batthyány téri metrómegálló lezárása pedig várhatóan este bekövetkezik az utasok biztonsága érdekében.

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Árvízinfó címmel. Úgy fogalmazott, hogy az árvízi védekezés legnehezebb szakasza még csak most következik, de az ország felkészült. A Duna tetőzését jelenleg szombat délutánra várják, az előrejelzések szerint 846 centiméterig emelkedhet a vízszint, ami nem haladja meg a 2013-as árvíz 891 centiméteres rekordját. A tegnap esti mérések alapján a Duna 732 centiméteres volt, ez a szám folyamatosan emelkedni fog.

Az árvízvédelmi készültség a Duna mellett érinti a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeit is, ezeknél is arra készülnek a szakemberek, hogy komoly áradások alakulnak ki. A Csatornázási Művek a szennyvízelvezetést mindenhol megoldotta, az MVM azonban áramkimaradásokra figyelmeztetett.

Néhány településen már most komoly problémák alakultak ki: Baja egyes területeiről evakuálni kellett a lakosságot, Kisoroszit pedig teljesen elzárta az árvíz a külvilágtól, de a polgármester szerint megoldott a helyi ellátás.

Orbán Viktor bejelentette a kormány új rendeletét is, amely szabályozza, hogy Magyarország egész területén összehangolt védelmi tevékenység keretében működjenek a hatóságok és a közigazgatási szervek. Mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, az áradások bő egy hétig tartanak a jelenlegi előrejelzések szerint, a budapesti rakpartokat a jövő hét közepén nyithatják meg legkorábban, de az ország területét csak jövő hét végén hagyja el a legmagasabb vízszint. Az ezt követő apadás a szakemberek szerint lassú lesz, így a gátaknak hosszú időn át kell kitartaniuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)