Döntött a kormány: váratlanul módosították a KRESZ-t

A kormány váratlanul módosította a KRESZ-t. A rendedet-módosításnak ezúttal jó oka volt. 

2024. szeptember 19., 09:12

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet kiegészítéséről. A KRESZ módosítása után született egy határozat is, így csütörtöktől használhatják a buszsávot azok a kijelölt járművek, amelyek részt vesznek az árvízi védekezésben. A buszok, trolik forgalmát nem zavarhatják – szúrta ki a 24.hu.

Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály úgy fogalmaz, hogy a kormány egyedi döntése esetén

a természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet idején a kijelölt szervezetek azon gépjárműve, amelyet a meghatározott feladat ellátására közvetlenül használnak – a természeti jelenség által előidézett veszéllyel, katasztrófaveszéllyel vagy katasztrófahelyzettel érintett települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeiről szóló – a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó – kormányhatározatban foglaltak szerint

közlekedhet. Más jármű a buszsávra – a sáv keresztezését, a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat. A menetrend szerint közlekedő busz és troli – a bekanyarodás és a kikerülés esetét kivéve – csak a buszsávban haladhat.

A kormány egy határozatot is elfogadott a „2024. őszi levonuló árhullám által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet elhárítását végző szervezetek járművei számára az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használatáról”.

A szintén Orbán Viktor által jegyzett döntés szerint az energiaügyi miniszternek, Lantos Csabának kell azonnal gondoskodnia a buszsáv használatára jogosult, az elhárításban részt vevő szervezetek kijelöléséről, illetve arról, hogy a szervezetek megkapják a járműveik megjelölésére szolgáló jelzést: egy öntapadó matricát, „Országos Műszaki Irányító Törzs, OMIT, Árvízvédelem” felirattal. A kormány előírta a matrica méretét, elhelyezését. A jelzés használatát a rendőrség ellenőrzi – írja a lap.

Az árvíz miatt mást is módosítottak

„Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről” címet viselő, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés a Magyarország folyóin levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el – írja a 24.hu.

Az összehangolt védelmi tevékenységet (a műveletek irányítását, a védelmi és biztonsági szervezetek, illetve közigazgatási szervek védekezéssel összefüggő tevékenységét) a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter hangolja össze. Pintér Sándor belügyminiszter munkáját segíti az operatív törzs, amely a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik. A rendelet kihirdetése napján 22 órakor lépett hatályba, 2024. szeptember 24-én hatályát veszti.

További részletek itt.

 

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK/AFP)