Itt van Orbán Viktor rendelete az árvízhelyzetről

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által aláírt rendelet az árvízhelyzet kezeléséről. A rendelet korántsem formális.

2024. szeptember 18., 10:15

Szerző:

„Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről” címet viselő, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés a Magyarország folyóin levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el – írja a 24.hu.

Az összehangolt védelmi tevékenységet (a műveletek irányítását, a védelmi és biztonsági szervezetek, illetve közigazgatási szervek védekezéssel összefüggő tevékenységét) a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter hangolja össze. Pintér Sándor belügyminiszter munkáját segíti az operatív törzs, amely a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik. A rendelet kihirdetése napján 22 órakor lépett hatályba, 2024. szeptember 24-én hatályát veszti.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban már ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését.

A mostani döntés korántsem formális, ugyanis a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányítása a vízügyi igazgatási szervek (Országos Vízügyi Főigazgatóság) irányításáért felelős miniszter, tehát Lantos Csaba, míg a saját szervezettel védekező települések által fenntartott műveken közigazgatási határokon belül – a vízügyi igazgatási szerv szakmai irányításával – a polgármester (Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester), illetve hivatala feladata – írja a lap.

Még baj lehet, ha a lassú apadás miatt átáznak a gátak

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az árvíz még rejthet veszélyeket magában.

A Komáromhoz közel található Dunaalmáson szombat óta folyamatosan építik a gátakat, Makay Tibor polgármester elmondása szerint eddig minden nap körülbelül 150 önkéntes is segítette a munkát. Keddig 500 tonna homokot zsákoltak be, ami azt jelenti, hogy mintegy 46 ezer zsákot építettek be a gátakba.

Három helyszínen belterületen is kell védekezniük, a vasúti töltés alatti átjárókat lezárták, vagy gátat építettek mellé, így védve a töltés túloldalán található házakat. „A negyedik kritikus helyszín az Által-ér mederszakaszán van, itt az önkormányzat közösen védekezik az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, éppen most épül egy 400 méteres mobilgát szakasz, ami további 400 homokzsákkal lesz megerősítve” – mondta Makay Tibor. A polgármester bizakodó, mert a szakemberek a péntek reggel 7 órára becsült tetőzést 8 méteren várják, a település védekezési magassága pedig 8 méter 30 centi, vagyis van még „tartalék” a gátakban. Mégsem nyugodhatnak meg a dunaalmásiak, mert

ha az apadás lassú lesz, napokig nagyon magas marad a vízállás, a gátak átázása és hosszú távú többletterhelése hordoz magában veszélyeket.

Neubauer Roland, Kismaros polgármestere a lapnak elárulta, hogy az első 30 ezer zsákot saját készletből tudta megoldani, múlt hét végén már a környező építőanyag kereskedőkkel, bányákkal, fuvarosokkal, elindult a homokszállítás is. Vasárnap pedig az önkormányzat megküldött igényei alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), elkezdte küldeni a további zsákokat, amiből így további 100 ezer érkezett. Kismaros 600 méteren védekezik, a polgármester tájékoztatása szerint 250-en vannak a védekezési vonalon, köztük a honvédség és a katasztrófavédelem emberei is. 

(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)