Országos Vízügyi Főigazgatóság: kritikus a helyzet

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint a Lajta mellett már kritikus a helyzet, de a Dunakanyarban is szaporodnak a feladatok, a katasztrófaturisták pedig inkább maradjanak távol.

2024. szeptember 18., 07:13

Szerző:

Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az állami tévében.

Siklós Gabriella közölte: a Dunán általában 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad – tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatása szerint a Szigetközben befejezték a felkészülést a vízügyi szakemberek. Értékelése szerint a Lajta mellett kritikus a helyzet. Arról is beszélt, hogy kedden a Dunakanyarban "lettek sűrűbbek" a feladatok.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a műsorban mindenkit nyomatékosan arra kért, hogy kerülje a katasztrófaturizmust, mert az akadályozza a védekezést.

Ezzel kapcsolatban Siklós Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófaturizmus árthat a védműveknek is, amelyeknek nagyon hosszú időn át kell ellenállniuk a víz nyomásának.

Mukics Dániel közölte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei részt vesznek a védekezésben, a többi között segítenek az önállóan védekező önkormányzatoknak, ha azok ezt igénylik.

A szolgálati rend átszervezésével ötszáz tűzoltót tudnak kivezényelni az árvízi védekezésre, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói, valamint oktatói is bekapcsolódnak a munkálatokba – ismertette.

Megemelte a vízszintet, de a rengeteg esőnek van egy előnye is

Az árvíz miatt senki nem örült az elmúlt napok szokatlanul nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzéseinek, hiszen tovább duzzasztotta a folyókat, de bizonyos területeken nagyon is szükség volt erre a vízmennyiségre – hívta fel a figyelmet a HVG.

A napokban lezúduló, legalább 30 milliméteres, de helyenként a 100 millimétert is meghaladó csapadékra már nagyon nagy szüksége volt a földeknek, és az őszi vetések miatt a lehető legjobbkor jött. A Boris ciklon Közép-Európa időjárását uralja, a rengeteg eső pedig mindenhol felduzzasztotta a folyókat. Ennek ellenére a rengeteg eső alapvetően szerencsés a mezőgazdaság szempontjából Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa szerint. A HVG-nek elmondta, hogy az ország egyes területeit nem egyformán érintette az eső, az Alföldön csak kárenyhítésnek minősül, máshol azonban ellensúlyozta az aszály hatását.

Mivel nem felhőszakadások, hanem folyamatos, csendes eső öntözte a talajt, ez kifejezetten előnyös volt a föld számára. Még így is van olyan terület, ahol hatalmas a vízhiány, a belvizek kialakulásától pedig legfeljebb átmenetileg kell tartani, de még ezek a területek is elbírnák a további esőzéseket.

Az áradások rengeteg kárt okoznak, ugyanakkor a hosszú hónapokig tartó aszály is rendkívül káros. A szakember szerint a mostani esőzések az őszi vetéseket nagyrészt megmenthették, ami mindenképpen üdvözlendő.

(Kiemelt kép: árvízi védekezés Esztergomban. Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság)