A helyzet komoly, de... – Orbán Viktor megszólalt az árvízről, itt az előrejelzés

Orbán Viktor az árvíz elleni védekezésről beszélt a csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatóján. 

2024. szeptember 19., 09:24

Szerző:

A miniszterelnök elmondta, növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát, ugyanakkor kiemelte, továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten.

Figyelik Ausztriát 

Ezen túlmenően arról is beszámolt, hogy a dunai árhullám tetőzése csütörtökön Dunaremete térségében várható Mosonmagyaróvár magasságában. Orbán Viktor azt mondta, figyelik Ausztriát, ahol az apadás lassú. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a lassú apadásra azért kell figyelni, mert az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be. A miniszterelnök ismertetése szerint hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza. 

A helyzet komoly, de... 

A kormányfő úgy fogalmazott, a helyzet komoly, de az ország biztonságban van. Mint mondta, sem eszközben, sem élőerő-hiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben. Kifejtette, Budapest védelme megoldott, a szerda esti órákra elérték a kiépítettség 100 százalékát, 900 centiméteres magasságra sikerült kiépíteni a fővárosi védvonalakat. Ez felette van a valaha volt legmagasabb vízállásnak. Erről egyébként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is beszélt, szeptember 19-én, csütörtök reggel azt írta a közösségi oldalán, hogy mindenhol 90 százalékban elkészültek az ideiglenes gátak megépítésével Budapesten, most már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak vissza.

Eredményes a védekezés 

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a legérzékenyebb részeken is eredményesen védekeznek, ilyen a Margitsziget és a Batthyány téri aluljáró környéke, továbbá kitért arra is, hogy Dunabogdánynál a védekezés szintje száz százalékos volt szerda éjszaka, Tahitótfalunál 100 száz százalék, Leányfalunál 97 százalék, és a védekezés egy nap alatt sokat javult. Jelezte: várhatóan pénteken a Vác felé vezető 2-es út egyes szakaszait le kell zárni. Kismaros kritikus helyzetben volt szerdán, de ezen túl vannak, a hadsereg kivezénylésével a védettségi szint száz százalékán állnak – ismertette. Ha valami váratlan esemény vagy baleset nem történik, a vizet mederben tudják tartani és a terveik szerinti rendben, a jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot és utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődni, a kétirányú feladat helyett már csak egyetlen feladatra kell összpontosítani – magyarázta mondta Orbán Viktor, aki a helyzetet továbbra is komolynak és nehéznek értékelte. Hozzátette: ugyanakkor a védekezés színvonala optimizmusra ad okot és kifejezetten bizakodó az ország árvízvédelmi képességeinek tesztelése ügyében. 

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél

Sikó Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig arról beszélt csütörtök reggel, hogy a Duna tetőzése megkezdődött a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését. A szóvivő elmondta, hogy az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak. Kiemelte, Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet. 

Senki ne menjen a védművekre! 

Siklós Gabriella azt kérte, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet: a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat. A szóvivő elmondta azt is, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy hány napig lesz másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség.

Zöldszámot hozott létre a kormány

Az árvízi védekezéssel összefüggésben egyébként egy zöldszámot is létrehozott a kormány – ezt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence jelentette be. Közölte, 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni.

(Kiemelt képünk forrása Karácsony Gergely Facebook oldala)