Árvíz: gátszakadás lehet Dunaalmáson – megszólalt a polgármester

Gátszakadás veszélye fenyeget Dunaalmáson. 

2024. szeptember 19., 15:59

Szerző:

A Komárom-Esztergom vármegyei kisközség külterületén gátszakadás veszélyével kell szembenézzenek a lakók. A polgármester, Makay Tibor elmondása szerint jelenleg 5 szivattyúval dolgoznak, a tetőzést pedig péntekre várják. Lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztet a víz. 

2013-ban átszakadt a gát 

Ez a gátszakasz egyébként a 2013-as árvíz idején átszakadt, ennek elkerülése érdekében pedig ellentartó medencével próbálják meg kezelni a helyzetet. Erre azért van szükség, hogy ne mosódjon ki a gát, de sajnos ez sem garancia arra, hogy a gát végül nem fog átszakadni. Makay Tibor az InfoRádióban mondta el ugyanis, hogy az ellentartó medence kialakítása nem sikerült megfelelő módon, ezért a munkák folytatódnak, meg kell erősíteni a medencének a két frissen beépített oldalát. 

Dolgoznak a munkagépek, szállítják bele a töltőanyagot, be lesz fóliázva, homokzsákokkal megtámasztva, illetve a szükséges helyeken a vasúti töltés szintje is meg lesz emelve homokzsákkal és fóliával 

– magyarázta a polgármester, aki elmondta, van elég ember, anyag és jármű, továbbá önkéntes tűzoltók is jelentkezte a munkára, valamint a MÁV emberi is ott vannak, illetve a közútkezelősök is. 

Van elég ember 

A település első embere arról is beszélt, hogy az önkormányzat szervezett a helyszínre billencs teherautókat, amelyek hordják a homokot, illetve két munkagép is kint van. 

Úgy látjuk, hogy elegendő a gép és az emberállomány a védekezéshez

– mondta. A polgármester kiemelte, szombat reggel 8 óra óta építették a tervezet védműveket, amiken átszivárgás látható, de állítása szerint szivattyúval bent tudják tartani a vizet. 

Nem veszélyeztet egyelőre ingatlant a víz

– közölte. 

Pénteken jöhet a tetőzés 

A legfrissebb információk szerint a területen pénteken tetőzik majd a Duna, 790 centin, az előrejelzések szerint pedig lakóházak akkor sem lesznek veszélyben. A védművek 845 centiig védekeznek, ezen a ponton tetőzött a Duna 2013-ban. Dunaalmás polgármestere azt is elmondta, nincs pánikhangulat, ez pedig annak köszönhető, hogy megfelelő időben megkapták az árvízi szakemberek tájékoztatását.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Dunaalmás Község Facebook)