Gusztustalan a csapvíz Tiszavasváriban, már fürdeni sem mernek benne

Barna, üledéskes, ránézésre is elborzasztó víz folyik a csapból Tiszavasváriban és Szorgalmatoson. A lakosok sem főzni, sem fürdeni nem mernek a csapvíz felhasználásával. A szolgáltató szerint megfelelő minőségű a víz. 

2024. augusztus 19., 11:34

Szerző:

Az RTL Híradó riportja számol be róla, hogy az elszíneződött csapvíz miatt panaszkodnak Tiszavasváriban és a szomszédos Szorgalmatoson élők. A riportban látható képek magukért beszélnek, a barna lerakódásokkal terhes víz nem túl bizalomgerjesztő: nemhogy meginni, még arra sem, hogy az ember fürödjön benne. A városvezetés tud a problémáról, fejleszteni nincs pénz.

Kegyetlenül néz ki a tiszavasvári csapvíz

A lakosok szerint az elmúlt két évben annyira romlott a csapvíz minősége, hogy már fürdeni sem mernek benne. Egy tiszavasvári nő szerint 17 ezer forintos vízdíjat fizetnek, ám sokszor ihatatlan a víz, ami a mosógépet, bojlert, de még a vízszűrőt is tönkreteszi, és főzni sem lehet vele. Nem ritka, hogy ha zavaros, barna szmöttyel telített a csapvíz, akkor inkább a fürdéshez is ásványvizet melegít a gyerekének. 

A települések vízellátását ugyanaz a vízmű biztosítja, tud a problémáról. Bár azt elismeri, hogy „érzékszervieg ezt a vizet nem lehet meginni”, szerintük mégis iható a víz, abban vas és mangán lerakodások vannak csupán, és karbantartásokkal igyekeznek javítani a helyzeten. Hosszútávú megoldást azonban nem említettek. Nemrég a település képviselő-testületi ülésén is téma volt a víz állapota, de előre lépés nem történt.

A Népegészségügyi Központ is kifogásoltnak minősítette az itteni vizet. A tiszavasvári civilek petíciót is indítottak, hogy felhívják a figyelmet a tarthtatlan állaporokra.

A szolgáltató tudja, mi okozza a csapvíz elszineződését

Az ivóvíztermelő telepen lévő vas-mangántalanító szűrők nem megfelelő működése miatt korábban nagy mennyiségű vas-mangán és egyéb üledék rakódott le az elosztóhálózaton. Ezen túlmenően a jelenleg rendelkezésre álló technológia állapota, illetve a nyersvíz kapacitása és minősége nem teszi lehetővé, hogy a telepről stabilan egyenletes minőségű víz kerüljön kibocsátásra – írja az ÉRV Zrt. a honlapján.

További probléma, hogy a rendelkezésre álló víz mennyisége, az elosztóhálózat anyaga és jelenlegi állapota, valamint az elzáró, illetve egyéb szerelvények (tűzcsap, közkifolyó) műszaki állapota jelentősen hátráltatja a hálózat szisztematikus tisztítását.

A vízben magasabb koncentrációban jelen lévő vas, illetve mangán, valamint a hálózati lerakódás okozza a „pangó” víz elszíneződését, és a lakosság által időszakosan jelzett vízminőségi problémákat. Ezen elszíneződési problémák az egészségre nem ártalmasak a szolgáltató szerint.

A korábbi években az elosztóhálózatban lerakódott vas és mangán a csőtörések elhárításakor a megváltozó áramlási irány és sebesség miatt leválik a csőfalról és az ivóvizet sárgás barnává színezi el. Ilyen esetekben az egyetlen megoldás az ivóvízhálózat tűzcsapokról történő mosatása.

Azt írják: „A víz állagával kapcsolatos bejelentést tevő Felhasználókkal minden esetben személyesen felvettük a kapcsolatot és az ivóvízhálózat mosatását követően ellenőriztük a szolgáltatott ivóvizet, amely minden esetben letisztult.

Társaságunk tisztában van azzal, hogy a kiváltó okokat kell megszüntetni, amely részben a vízszűrési technológia teljeskörű felújításával, valamint a hálózat rekonstrukciójával, vagy legalább tisztításával lenne megvalósítható, amire jelenleg még nincs meg a megfelelő pénzügyi forrás. Amennyi munka karbantartásban megvalósítható, azt igyekszünk a legjobb tudásunk szerint saját forrásból elvégezni, illetve a használati díjból fejlesztéseket hajtunk végre.”

 

(Kiemelt képünk forrása: az RTL Híradó képernyőfelvétele)