Magyar kutató a világ szellemi élvonalában

A világon több mint négyszázmillió kutya él – csak az Egyesült Államokban 75 millió. A blökik kutatásaiban mégis Magyarország a világ vezető hatalma. De meddig őrizhető meg a magyar elsőség? BARÁT JÓZSEF egy fiatal magyar etológus dilemmáit követi nyomon. A cikket teljes terjedelmében a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatja.

2009. november 17., 12:36

Egy filmecske híre futótűzként terjedt az internetes videoportál látogatói között: ha jót akarsz röhögni, ezt nézd meg! Így több mint százezren látták a kísérletet: a falatozó belga juhászt egyáltalán nem érdekli a mellé helyezett kis AIBO kutyarobot, míg az bele nem gyalogol az ennivalójába. Akkor viszont dühösen fellöki, amit velőtrázó sikoly kísér.

– Érthető, hogy sikoltottam. A robot kétmillió forintos érték, jól néztem volna ki, ha már a kutatás első percében tönkreteszem! – meséli az etológus Enikő, akinek ösztöndíjasként ez volt az első kísérlete a Sony párizsi AIBO laboratóriumában.

A Youtube-os videónak két következménye lett. A képsor egy német listán az „év leghülyébb kísérlete” díjat nyerte el, később pedig Enikő tanszékét – épp az AIBO-felvételek alapján – meghívták az EU 7-es keretprogramjának abba a projektjébe, amelynek célja, hogy a tudósok érzelmi intelligenciával is bíró, hosszú távú kapcsolat fenntartására képes robotokat építhessenek.

Enikő tehát manapság azon fáradozik, hogy a kutya viselkedéséből leszűrje a jegyeket, amelyek ezt az állatot számunkra oly kedves társsá teszik, és ezeket a programozóknak másolásra ajánlja fel. Ért az informatikusok nyelvén, hiszen az ő tanácsai is benne voltak abban, hogy lehetővé vált tanítható, tehát egyedi, a gazdájuk által formált viselkedést mutató AIBO-k építése. A jövőben öregek, betegek, fogyatékosok mellett egyre több elektronikus segítőtárs lesz, fontos tehát, hogy a robot ne valami rideg, fémes műszer, hanem elviselhető, sőt akár megszerethető társaság is legyen.

Dr. Kubinyi Enikő etológus, az ELTE Természettudományi Karának kutatója, huszonegy angol nyelvű, referált közlemény szerzője november 13-án átvette a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima Díját a magyar tudomány kategóriájában.

A teljes cikket elolvashatja a 168 Óra csütörtökön megjelenő legújabb számában.