Hatalmas halakra bukkantak a tolnai holtágon

Halbiológusok végeztek felmérést a napokban a tolnai Felső-holtágon, a horgászok vizén – tudta meg a Teol.hu hírportál Versánszki Jánostól, a helyi horgász egyesület elnökétől.

2009. október 6., 16:27

A VITUKI szakemberei elektromos halászberendezéssel, a parti zónában, nappal és éjszaka végezték a mintavételezést, a horgász egyesület képviselőinek jelenlétében.

Az elnök hangsúlyozta: a mintavétel során egyetlen példány sem pusztult el. A kifogott halak hosszát és tömegét lemérték, ezután visszahelyezték őket a vízbe. A mintavételek során hatalmas, 60-80 centis pontyok is kézbe kerültek. Egy ponty lesháló nyomait viselte a testén, ezt is visszaengedték.

Meglepő volt a naphal tömeges jelenléte. A néhány évvel ezelőtt telepített 7-8 mázsa sügér szépen szaporodott, 2-3 centis, számos idei ívású példány került elő. Megjelent a vízben a minden bizonnyal az élő Dunából érkezett, védett tarka géb, amelynek száma várhatóan nő majd. Csukából néhány kaszakő méretűt fogtak, süllőből viszont, saját szaporulatként a 30-tól 65 centisig több példány is előkerült.

Takarmányhal bőven akad a holtágban, razbóra is. Érdekesség, hogy a mintavételek során sem szürkeharcsát, sem busát nem fogtak.