Ezek a legjobb őszi kirándulóhelyek Magyarországon

A kellemes őszi időtől még nem kell elbúcsúzni, így idén még fel lehet keresni ezeket a kirándulóhelyeket.

2024. október 28., 17:29

Szerző:

Az ősz kifejezetten alkalmas a túrákra, kirándulásokra. Ilyenkor már nincs olyan meleg, ugyanakkor a napos, kellemes időben jól esik a szabadban a mozgás. Magyarországon számos kirándulóhely található, akadnak olyanok, melyek ebben az évszakban mutatják meg a legszebb arcukat.

Megyer-hegyi tengerszem

Magyarország egyik legszebb természeti látványossága, amit kár kihagyni. A Sárospatak közelében lévő Megyer-hegy területén található a tó. Bár a nevében benne van a tengerszem, ez tulajdonképpen egy bányató, nincs köze a gleccservízhez. A tavat viszonylag könnyű megközelíteni, kedvelt kirándulóhelynek számít, így túraútvonal is vezet a helyre. Sárospatakról és Károlyfalváról egyaránt megközelíthető. A tavat a legkönnyebben a Malomkő tanösvényen keresztül lehet elérni, ami nem hosszú, de vannak kifejezetten meredek szakaszai, ezért ajánlatos megfelelő cipőben elkezdeni a túrát.

Lillafüred

Remek kirándulóhelynek számít Lillafüred, ahol számos dolgot ki lehet próbálni. A Miskolc mellett található település megközelíthető autóval, busszal vagy esetleg vasúttal, utóbbi a gyerekek egyik nagy kedvence. A Bükk keleti részén található Lillafüred egyik legismertebb látványossága a Lux Kálmán tervei alapján készült Palotaszálló. A szálló közelében található a Hámori-tó, ami alkalmas csókaázásra, de akár gyalog is körbe lehet sétálni, ősszel különösen varázslatos. Emellett nem szabad elfeledkezni a Függőkertről, ahol József Attila szobra is áll, illetve ott van a vízesés, ami Magyarország legmagasabb vízesése. Itt található az Anna-barlang, ami egy mésztufabarlang, illetve a Szent István-barlang, ami pedig egy cseppkőbarlang.

Prédikálószék

A Pilis egyik legnépszerűbb hegyéről meseszép kilátás nyílik, ősszel különösen megéri ellátogatni ide. A túra közepesen hosszú, ám ez nem teszi még feltétlenül egyszerűvé. A Szentfa-kápolnától kifejezetten meredek, és kemény kaptató a Vadálló kövekig, a Prédikálószéktől egyenletesen lejtő, sok helyen széles, kényelmes gyalogutakon, a Malom-patakon a köveken át lehet ugrálni. Esős, nyirkos időben nem túl biztonságos, ezért inkább száraz napokon ajánlott felkeresni a kirándulóhelyet.

Rám-szakadék

Talán az egyik legnépszerűbb túraútvonal Magyarországon a Dunakanyarban lévő Rám-szakadék. Az útvonalat két irányból is végig lehet járni, Dobogókő felől és lentről Dömös felől. Mivel a szurdok kifejezetten vadregényes, azért létrákon, lépcsőkön keresztül lehet bejárni az útvonalat. Nem csupán egy sétálós hely, ezért megfelelő cipő és felszerelés nélkül nem szabad elkezdeni. Az útvonal egyébként nem annyira nehéz, de a mozgást segítő ruhák jól jönnek, ahogyan az is fontos, hogy a mászásnál mindkét kezünket használni tudjuk.

Aggtelek

Az Aggteleki Nemzeti Park számos programot kínál azoknak, akik szívesen kapcsolódnak ki a természetben, és még a barlangokat is szeretnék látni. Az utazók többféle barlangtúra közül választhatnak, attól függően, hogy mennyire hosszú és erős túrát szeretnének. A leghíresebb barlang a Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, ami Magyarország leghosszabb és leglátványosabb barlangja. Több túrát is szerveznek naponta a Nemzeti Park munkatársai, ezeknek egy részét utcai cipőben és ruhában is végig lehet járni, de az érdeklődők barlangász vezetésével, fejlámpás túrákon is részt vehetnek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)