A túrázás megelőzi a csontritkulást, erősíti a térdet, segít a szívnek és fogyaszt

A kirándulás, túrázás nem csak kellemes, de egészséges időtöltés is. A szervezetre gyakorolt hatása miatt a túrázás olyan mozgásforma, ami nem megerőltető, de egészségmegőrzés szempontjából nagyon hasznos időtöltés, nem mellesleg fogyaszt, hiszen egy-egy túra alkalmával akár 400-500 kilokalóriát is elégethetünk. 

2024. augusztus 21., 10:59

Szerző:

Számos egészségügyi probléma megelőzésében segít a rendszeres túrázás, amely ráadásul bármely életkorban űzhető, semmilyen sportszer nem szükséges hozzá és pénzbe sem kerül – írja a Szimpatika. A természetben eltöltött idő több szempontból is szolgálja az egészségünket: a közösségi élmény, a friss levegőn való mozgás és a természet szépségének látványa boldogsághormont termel, emellett stresszoldó hatása is van, csökkenti a depressziót és segíti a jó alvást is. De az endorfin termelés a fizikai fájdalmakat is csökkenti.

Nem csak a mentális, hanem a fizikai problémákra is megoldást nyújt a túrázás

Amint arra a portál felhívja a figyelmet, a rendszeres gyaloglás kiválóan erősíti a láb izmait, a bokát és a térdet. Mivel ilyenkor alapvetően egyenetlen terepen mozgunk, a core izmok, a has- és hátizmok erősítéséhez is hozzájárul. A göröngyös talaj miatt a lábizmoknak és ízületeknek folyamatosan korrigálniuk kell ahhoz, hogy ne essünk el. Ez segíti az ízületek épségének, ügyességének, erejének megőrzését. 

Emellett a csontjaink is erősödnek, ami azért fontos, mert így ellenállóbbak lesznek az idős korban jelentkező csontritkulással és törésekkel szemben.

Ráadásul a gyaloglás során sokkal ritkábban fordulnak elő olyan sportsérülések, mint futásnál, tehát nem kell ficamoktól, húzódásoktól tartani.

Az egyik legkevésbé megerőltető kardió mozgáforma a túrázás

A biciklizéshez vagy futáshoz hasonlóan a túrázás is kardió mozgásforma. Ez azt jelenti, hogy kalóriát égetünk el vele, ami hozzájárul a fogyáshoz, az ideális testsúly megőrzéséhez.

Az elégetett kalória mennyisége függ a túra hosszától és nehézségétől, de egy óra tempós gyaloglással 400-500 kalória biztosan elégethető.

Amint azt Daniel Ferris, a Floridai Egyetem mérnöki és biomechanikai professzora a Time magazinnak kifejtette,  göröngyös talajon (tehát túrázáskor) átlagosan 28 százalékkal több energiát használ fel a testünk, mint amikor sík terepen kell közlekednünk. Ha a mozgás előtt L-Karnitint is beszedünk, akkor a fogyás még hatékonaybb lesz, és az izomláz tüneteit is enyhíthetjük vele. 

Ráadásul mindezt úgy, hogy gyönyörködünk a tájban, kellemesen beszélgetünk, és van lehetőségünk megállni, megfigyelni és élvezni egy-egy szép pillanatot.

Az előnyök azonban itt nem érnek véget. A korai stádiumú visszér tüneteinek súlyosbodása lassítható a túrázással, ha pedig még nem alakult ki a visszeresség, az intenzív gyaloglás a legjobb módja a megelőzésnek. Aki rendszeresen túrázik, rengeteget tesz a lábak egészségéért.

A vérnyomásproblémákkal küzdőknek sem kell lemondani a túrázás előnyeiről. Sőt! A túrázás során megemelkedik a pulzusszám és nő a vérnyomás, ami segít „formában tartani” a szív- és érrendszert. A rendszeres túrázás hasznos a vérnyomás optimalizálásában, a magas értékek csökkentésében. Hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében kiemelt szerepe lehet.

S ha mindezen előnyök sem győzték meg, akkor hadd szolgáljunk még egy bónusszal: a rendszeres túrázás immunerősítő hatású, a túrázók kevésbé fogékonyak az őszi-téli időszak vírusfertőzéseivel szemben, és gyorsabban győzik le az esetleges megbetegedéseket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)