3 tuti program, hogy ne teljen unalmasan a hosszú hétvége

A hosszú hétvége ideje alatt sokan döntenek úgy, hogy a lakhelyüktől távol, pihenéssel töltik az extra pihenőidejüket. Ám sajnos sokan vannak az olyan családok is, akik ezt nem tehetik meg, így csupán egy rövidebb kirándulással kell beérniük. A következőkben nekik ajánlunk pár remek programot.

2024. augusztus 17., 09:47

Szerző:

Az augusztusi hosszú hétvége ideje alatt szinte mindenki menekülőre fogta, sokan keresnek kikapcsolódási lehetőséget a lakhelyüktől távol. Ám sokan vannak azok, akik nem tehetik meg azt, hogy napokra elutazzanak, mégis keresik a lehetőséget arra, hogy tartalmasan töltsék el a több napból álló pihenőidejüket. A következőkben nekik adunk tippeket arra, hova érdemes ellátogatniuk a következő napokban.

A hosszú hétvége kihívása

A hosszú hétvége ideje alatt, augusztus 19-én rendezik a már hagyományos, „Gyermekvasút nyomában” 20 kilométeres éjszakai teljesítménytúrát. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait, így például a Nagyrétet, a Makovecz Imre kilátót, a Kaán Károly kilátót, a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait, az Erzsébet kilátót, a normafai területeket, Makkosmáriát és a Széchenyi-emléket. A gyalogosan teljesítendő túra szintideje hét óra, nevezni a rajtnál, a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthon előtt lehet, hétfő este 19 és 21 óra között. A túra résztvevői éjszakai különvonattal térhetnek vissza a célból, Széchenyihegy állomásról Hűvösvölgybe. Bónusz: az augusztus 20-i hosszúhétvégén szombattól keddig a hagyományos szerelvények 40-50 percenként közlekednek, és gőzvontatású nosztalgiavonatok is forgalomba állnak.

Ha csak úgy ünnepelne

Az idei a 38. Mesterségek Ünnepe, amelyen a kézművesek portékái mellett gyerekprogramok, koncertek, divatbemutató, táncház és táncelőadások is várják a látogatókat a hosszú hétvégén – augusztus 17. és 20. között – a budai Várban. A magyar-török kulturális évad alkalmából az idei rendezvény díszvendége Törökország, kiemelt témája pedig a magyar népművészetben megjelenő török hatások.

Törökországból mintegy húsz alkotóművész érkezik, és bemutatják egyebek mellett az ebru festést, amely során egy edénybe töltött víz tetejére öntött festék segítségével jelenítenek meg mintákat a papíron. Érkezik a fesztiválra török kalligráfus, nemez- és bábkészítőmester, valamint szövő-, rézműves- és üvegfújómesterek, népzenészek és néptáncosok is. Több látványműhelyben és mesterségbemutatón a török és a magyar népi díszítőművészetben fellelhető hasonlóságokat ismerhetik meg az érdeklődők.

A hosszú hétvége fesztiváljára ugyanakkor üzbég, kazah, koreai, mongol, türkmén, kínai, angol és lengyel mesterek is érkeznek. Kínából kalligráfus, Üzbegisztánból szőnyegszövő, miniatűrfestő, ékszerkészítő és harangkészítő-mester a rendezvény vendége, Koreából a hagyományos handzsi készítését ismerheti meg a közönség. Az Egyesült Királyságból egy mester történelmi és kortárs nemezkalapok hagyományos kézi készítését mutatja be.

Ha elmenekülne a hosszú hétvége forrósága elől

A hosszú hétvége hősége elől jó ötlet lehet egy hűvös barlangtúra. A Pál-völgyi-barlangrendszer jelenleg hazánk leghosszabb barlangja: 500 méteres szakasza látogatható vezetővel, ami közel egyórás utat jelent. A kiépített utak mellett többször meredek létrákon kell kapaszkodnunk.

A túra alatt szép cseppköveket, különleges sziklaalakzatokat, csillogó kalcitkristályokat és hasadékszerű járatokat csodálhatunk meg.

A kánikula elől menekülők a barlangot hétfő kivételével minden nap látogathatják, legegyszerűbb megközelítése, ha a Kolosy térről a 65-ös busszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang nevű megállóig utazunk. A Pál-völgyi-barlangban váltott kombinált jeggyel látogatható – az egyébként szintén igen látványos – a Szemlő-hegyi-barlang is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Bazsó Bálint / 168.hu)