Figyelem: így lesznek nyitva a boltok a hosszú hétvégén és augusztus 20-án!

Idén keddre esik augusztus 20., így természetesen módosul a boltok nyitvatartása is

2024. augusztus 15., 14:08

Szerző:

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep idén keddre esik, így a munkanap-áthelyezésnek köszönhetően egy négynapos hosszú hétvége áll előttünk. Az államalapítás ünnepe miatt a fővárosban négynapos rendezvénysorozattal, összesen 19 helyszínen zajló zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal, valamint minden korábbinál nagyobb tűzijátékkal készülnek a szervezők – írja a Világgazdaság, amely most összegyűjtötte, hogy a nagyobb kiskereskedelmi láncok hogyan tartanak nyitva a hosszú hétvégén.

  • A Penny szombaton, vasárnap és hétfőn a megszokott nyitvatartással várja a vásárlókat, kedden azonban zárva lesznek a boltjai.
  • Az Aldi üzletmenetében hétvégén és hétfőn sem lesz változás, kedden azonban nem nyitnak ki az üzletek.
  • A Lidl szintén csak a nemzeti ünnepen lesz zárva, a másik három napon ugyanúgy tudunk vásárolni, ahogy korábban.
  • A SPAR és InterSpar esetében szintén csak augusztus 20-án kell boltzárra számítanunk, a többi napon minden a megszokott mederben zajlik.
  • A Tesco szombaton, vasárnap és hétfőn is a szokásos nyitvatartási időben látogatható, kedden azonban zárva tart.
  • A CBA/Príma a négynapos hétvégén csak kedden lesz zárva.
  • Az Auchan áruházai szombat-vasárnap és hétfőn a megszokott időben lesznek nyitva, kedden azonban nem nyitnak ki.

Augusztus 20.: lesz itt minden

A Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő, csaknem öt kilométer hosszú, úgynevezett látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik meg augusztus 20-án; a tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

Azt írták, hogy az idei Szent István-napi tűzijátékot tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek teszik látványossá.
A több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket mintegy ötszáz indítási pontról – köztük 9 folyami uszályról, 65 pontonról, a Szabadság, az Erzsébet és a Margit hídról - lövik a magasba a szakemberek, akik hat hónapja készülnek az eseményre – tették hozzá.

A közlemény szerint „a tervezők kiemelten ügyeltek arra, hogy a minden korábbinál szélesebb, csaknem öt kilométernyi látványtéren, a Duna-part bármely pontján állva közel azonos vizuális élményben részesüljenek a vendégek”.

Mindez igaz a tűzijátékot kiegészítő drónshow-ra is, amelyben 1300 pilóta nélküli repülőeszköz jeleníti meg a magyar történelem legmeghatározóbb jelképeit.

„A tűz és fények játéka az idén is egy, a nemzeti mesehagyományból jól ismert karakter szemszögén keresztül meséli el a magyarság történetének legfontosabb eseményeit: a csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és államalapító Szent István királyunk történetét. Az öreg pásztor által felvillantott mondabéli és történelmi epizódok adják a narrációval ellátott tűzijátékshow hat tételét, amit az Elek Norbert által megálmodott zenei kompozíció tesz teljessé” 

– írták.

A zenei aláfestésben a magyar népdalhagyomány ismert darabjai mellett a legnagyobb zeneszerzőink, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán darabjai is felsejlenek – tették hozzá.

A közlemény szerint Európa legnagyobb tűzijátékát ezúttal is olyan ismert szakemberek álmodták meg és celebrálják, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, a fényfestésért és látványtervezésért felelős Besnyő Dániel, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás.

Az alkotókkal készített exkluzív videó ide kattintva tekinthető meg.

A Szent István-nap programjaival kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, a szentistvannap.hu címen, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban – áll a közleményben.

(Tűzijáték a budapesti Erzsébet hídon 2023. augusztus 20-án Budapesten, hogy megünnepeljék a magyar nemzeti ünnepet a magyar államalapítás 1023. évfordulója alkalmából. Kohalmi Péter / AFP)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.