Kiderült, mennyibe kerül a tűzijáték idén

Az augusztus 20-i ünnepségek ismét több milliárd forintba kerülnek, a tűzijátékra sem sajnálják a pénzt.

2024. július 4., 12:23

Szerző:

Idén is lesz tűzijáték, és az is kiderült, mennyi pénzt szánnak az augusztus 20-i ünnepségsorozatra – írta meg a HVG.

A tavalyinál is nagyobb összeget, legalább 15 milliárdot költenek az idei Szent István Napi Programsorozatra a K-Monitor szerint.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal legalább 12,5 milliárd forintot adott a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a rendezvények lebonyolításáért, de a tűzijáték megszervezésére további 2,4 milliárd közpénzt költhetnek el.

Az államalapításhoz kapcsolódó ünnepi események mindig kiemelt jelentőségűek, és évről évre egyre nagyobb összeget szánnak rá, annak ellenére is egy kifejezetten megosztó ügyről van.

A tűzijáték idén sem marad el

Bár a természetvédőktől kezdve az állatvédelmi szakembereken át az idős állampolgárokig sokan úgy vélik, hogy a tűzijátékra semmi szükség, fel sem merül, hogy ne rendezzék meg. Tavaly a tűzijáték alatt erőteljes füst keletkezett Budapest érintett szakaszán, amely a környezetvédők szerint negatívan befolyásolja a levegőminőséget.

Már 2022-ben is 10 milliárdot költöttek az eseménysorozatra, tavaly pedig még tovább nőtt ez az összeg, ám 2023-ban a tűzijátékra „csak” 1,4 milliárd forintnyi közpénzt fordítottak.

Számos formában hirdették, hogy Európa legnagyobb tűzijátékát rendezték meg, amely az államalapítás ünnepének csúcspontja volt. A félórás eseményt több tízezren nézték végig Budapest számos pontjáról, illetve a közvetítéseket is sokan nyomon követték.

Az esti program során különleges vetítést, fényfestést is tartottak a Parlamentnél, valamint drónokat is bevetettek, hogy a tűzijáték mellett egyéb vizuális elemekkel is szórakoztassák a közönséget.

A tűzijáték alatt erőteljes füst keletkezett Budapest érintett szakaszán, amely a környezetvédők szerint negatívan befolyásolja a levegőminőséget.

Tavaly már számos vidéki nagyvárosban lemondtak a tűzijátékról, ám a budapesti ünnepségnek ez egy lényeges eleme marad idén is, amelyre milliárdokkal többet költenek, mint az előző években, de a végleges adatok csak a közbeszerzés lezárása után derül ki. Az viszont már most biztos, hogy a tűzijátékra kiírt tendert a Lounge cégcsoport nyerte el, a Szent István Napi Programsorozatra szánt összegeket ide továbbítja a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Pexels / Pixabay)

Tegnap 12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.