Kiderült, mennyibe is kerül majd a tűzijáték

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu

2024. május 28., 11:40

Szerző:

Hozzátették: mindkét megbízott cég a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló, először a gyűlöletkampányokkal ismertté vált Balásy Gyuláé. Az augusztus 20-ai tűzijáték és a hozzá kapcsolódó költségek itt vélhetően nem állnak meg, a kísérő rendezvénysorozatra általában egy külön, ennél jóval nagyobb összegről szóló megbízást kötnek. A csatorna kérdéseire a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak mindössze ennyit közölt:

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal az általa lefolytatott eljárásokról, beleértve a tűzijátékra és a Szent István napokra vonatkozó közbeszerzési eljárásokat a törvényi előírásoknak megfelelően közzéteszi a szerződéses adatokat.

A tűzijátékkal kapcsolatos munka csak egy azon 21 megbízás közül, amelyet az üzletember cégei nyertek el a Rogán Antal tárcája alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében. Ezek összértéke nettó 7 milliárd 727,5 millió (bruttó 9 milliárd 813 millió) forint.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek politikusa adatigénylést nyújtott be, így derült ki, hogy magára a tűzijátékra nettó 1,4 milliárd forintot költöttek, míg a kísérő ünnepségsorozatra több mint nettó 10 milliárd forintos szerződést kötöttek. A képviselő akkor azt mondta: „itt lenne az ideje, hogy egy szolidabb és a környezetet jobban kímélő módon ünnepeljük az államalapításunk ünnepét”. 2022-ben sem aprózták el: akkor 10,3 milliárd forintot költöttek el összesen a tűzijátékra, kísérő rendezvényekre – írja a lap.

Már a tavalyi tűzijáték is minden eddiginél nagyszabásúbb volt

Ahogyan arról tavaly írtunk: minden eddiginél nagyszabásúbbnak ígérkezett és bizonyult a magyar kormány által szervezett augusztus 20-i tűzijáték. Az esti légi pirotechnikai bemutatót a Duna két, 4 kilométeres partszakaszáról becslések szerint több százezren nézték végig élőben. Ez a tömeg a fővárosi közterület-fenntartók Népszava kérdésére adott válasza szerint

43 tonna szemetet hagyott maga után, ami egy közepes budapesti kerület napi szeméttermelésével egyenlő.

A Budapesti Közművek közölte, a tömeg elvonulását követően kézi erővel és 15 gépjárművel kezdték meg a terület takarítását, a budai és pesti alsó rakparton, a dunai hidakon és az egyéb rendezvényeknek helyt adó helyszíneken is. A többlethulladék, amelyet elszállítottak összesen 43 tonnára jött ki. Ez pedig olyan mintha augusztus 20-án egy új kerülettel bővül volna a főváros egyetlen napra.

Korábban Kotasz Gergő, a tűzijátékot rendező NUVU Kft. sajtóreferense közölte, annak során 34 ezer pirotechnikai effektet láthattunk, 230 kilövőhelyről, a tűzijátékot pedig 900 drón is segítette.

(Kiemelt kép: tűzijáték a budapesti Erzsébet hídon 2023. augusztus 20-án Budapesten. Fotó: Kőhalmi Péter / AFP)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

2024. június 21., 11:56

Újabb szomorú statisztika jelent meg a magyar egészségügyről. Eszerint a magyar orvosok leterheltsége brutális mértékű, ami miatt hazánk európai szinten pocsékul teljesít.