Tűzijáték: fontos határidő jár le holnap

Január 5-én, azaz pénteken jár le a szilveszterről megmaradt tűzijátékok leadásának határideje.

2024. január 4., 08:30

Szerző:

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon kevesen viszik vissza a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat. A hatályos kormányrendelet értelmében január elseje és január 5-e között kell visszavinni a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat, máskülönben a rendőrség nemcsak a határidő utáni felhasználásért, hanem magáért a birtoklásért is kiszabhat 150 ezer forintos pénzbírságot, mert az pirotechnikai szabálysértésnek minősül – írja a Femina.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok – a petárdákhoz hasonlóan – nagyon balesetveszélyesek. A szakszerűtlen tárolás miatt változhat a tűzijátékok kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat. Ha például a termék átnedvesedik, majd megint kiszárad, jelentősen megváltozik a reakcióideje. A fel nem használt tűzijátékok lakástűz vagy bármilyen más ok miatt működésbe léphetnek, és nagyon súlyos veszélyt jelenthetnek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, különböző csonkolásos és égési sérüléseket okozhatnak – írja a lap.

(Kiemelt kép: a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai tűzijátéktermékeket, petárdákat foglaltak le. Forrás: police.hu)