Tilos kirándulni már ebben a vármegyében is, medve jár a környéken

Egyre több helyen bukkan fel medve hazánkban is.

2024. október 16., 12:25

Szerző:

Úgy tűnik, hozzá kell szoknunk, hogy Magyarország területén szinte bárhol felbukkanhat egy-egy medve, hiszen újabb helyszínen észlelték az állatot – hívta fel a figyelmet a SokszínűVidék.

Ezúttal Péliföldszentkereszt érintett, amely nagyon közel fekszik Bajót községhez. A település Facebook-oldalán tettek közzé figyelmeztetést, mivel több, egymástól független forrásból is úgy értesültek, hogy egy hatalmas állat bukkant fel a környéken, amelyet medveként azonosítottak a szemtanúk.

A Komárom-Esztergom vármegyében található település polgármestere, Tóth Zoltán a helyi vadásztársaság szakembereivel bejárta a környéket, miután reggel és napközben is több bejelentés érkezett az állatról. A nyomait és magát az állatot ugyan nem fedezték fel, de óvatosságra szólított fel mindenkit, mivel nagyon is való veszélyről lehet szó.

Nem ez az első eset idén, hogy medve tűnik fel a lakott területeken

A medvével való találkozás mindenképpen kerülendő, így az erdei kirándulások vagy gombászások veszélyessé válhatnak a környéken, ezek mellőzését kérik a következő időszakban.

A medve ugyan alapvetően nem keresi az ember társaságát, ugyanakkor élelemkeresés közben lakott területek környékén is felbukkanhat. Éppen ezért nem mindegy, hol maradnak ételmaradékok, és a környezetszennyezésen túl emiatt is veszélyes lehet a kirándulások során hátrahagyni valamilyen élelmiszert vagy annak csomagolását, ugyanis ez még közelebb csalogathatja az állatot, aki élelem reményében közel merészkedik akár a házakhoz is.

Különösen a bocsait féltő anyamedve válhat veszélyessé, de a magányos példányok is támadhatnak. Jelenleg a szakemberek azon dolgoznak, hogy megtalálják az állatot, Bajót község önkormányzata tájékoztatni fogja a lakosságot a fejleményekről.

Az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan állatok jelennek meg hazánkban, amelyek szokatlannak tekinthetőek, köztük farkasok és medvék is. Legutóbb néhány hete, szeptember végén a Nógrád vármegyei Mihálygergén található Komravölgyi víztározónál leltek medvétől származó lábnyomokra, egy olyan környéken, ahol gyakran megfordulnak horgászok és kiránduló családok is.

Úgy tűnik, most már minden hónapra jut majd egy-egy ilyen eset, ugyanis ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, augusztus végén Miskolcon is medve járt, egy erdő melletti játszótér környékén, így mindenkit fokozott óvatosságra intettek.

A környező országokból könnyen átjuthatnak ezek a hatalmas állatok, ezért az erdőkben mindenképpen körültekintőnek kell lenni. Fontos tudni, hogy minél nagyobb zajt csapunk, a medvének annál több lehetősége van elmenekülni, például érdemes rádiót hallgatni útközben. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a medve észlelésekor tilos futni, az állat ugyanis követni fogja a menekülő embereket, és könnyedén utol is ér bárkit.

Nyugodtan, lassan kell hátrálni, és közben szemmel kell tartani a medvét. Ha a találkozás mégis bekövetkezik, és az állat észleli az embert, kerülni kell a szemkontaktust, és nem szabad megpróbálni elzavarni, illetve a hirtelen mozdulatokat is kerülni kell. Ha az állat nem érzi magát fenyegetve, van rá esély, hogy magától elmenjen a környékről, ám minden esetben meg kell próbálni elkerülni a találkozást, ugyanis kiszámíthatatlan egy-egy példány reakciója.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

 

13:07

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.