Ismét medve bukkant fel Magyarországon

Egy népszerű kirándulóhelyen medve nyomait fedezték fel.

2024. szeptember 25., 12:11

Szerző:

Az elmúlt években egyre gyakrabban bukkan fel medve hazánkban, ezúttal Nógrád vármegyében akadtak a nyomára – hívta fel a figyelmet az Index.

Nem megszokott az állat folyamatos jelenléte, de úgy tűnik, most már fel kell készülni arra, hogy a medvék a magyar területeken is megjelenhetnek az év bármely szakában. Mint arról mi is beszámoltunk, augusztus végén Miskolcon, egy játszótér melletti területen, az erdős részen fedezték fel egy medve lábnyomait. Bár a hatóságok akkor fokozottan ellenőrizék a környéket, nem találtak rá az állatra, és minden bizonnyal el is hagyta a területet.

A medve akár hatalmas távolságok megtételére is képes, így gyakorlatilag az ország bármely pontján feltűnhet egy-egy példány. Bár nem keresi az ember társaságát, de ha táplálékszerző útra indul, akár lakott területekre is betévedhet.

A medve ezúttal Nógrád vármegyében bukkant fel

Borsod után most Nógrád vármegyéből jelentették, hogy medve lábnyomait fedezték fel, talán ugyanannak a példánynak a nyomait, amelyik néhány hete Miskolcon járt. A Magyar Országos Medve Figyelő egy Facebook-bejegyzésben arról írt szeptember 24-én délután, hogy a Mihálygergén található Komravölgyi víztározónál leltek a nyomokra. Fotókat is közzétettek, amelyek egyértelművé teszik, hogy a nyomok nem más állattól származnak, ugyanis hatalmasak.

Mindez azért különösen aggasztó, mert ez a terület a Komrai-Hasznosi Horgász Egyesülethez tartozik, és rendszeresen megfordulnak itt horgászok, akik veszélyben lehetnek. A környék a természetjárók körében is kedvelt, akár még családok is gyakran kirándulnak errefelé, akik szintén nem számítanak az állat feltűnésére.

Az elmúlt években egyre több helyen észleltek medvéket, különösen a Bükk-hegység kedvelt terület számukra. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben Magyarországon is számolni kell azzal, hogy egy erdei kirándulás során bárki találkozhat a hatalmas állattal.

A szakemberek már többször is kiadtak figyelmeztetéseket, illetve tájékoztatókat azzal kapcsolatban, hogy a kirándulóknak érdemes körültekintőnek lenniük. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága segítségképpen azt is közzétette, hogyan érdemes viselkedni, ha medvét látunk a környéken.

A legtöbben azt gondolják, hogy például egy medvebocs ártalmatlan, csakhogy érdemes tudni, hogy az anyaállat is a közelben van, a kölykét pedig mindenáron védelmezni fogja. A kijelölt turistaútvonalakról nem érdemes letérni, ugyanis a medvék általában az erdő legsűrűbb részein mozognak, az embereknek ezeket kell kerülniük. Az éjszakai erdőjárás sosem veszélytelen, ahogyan egyedül sem a legszerencsésebb erdei sétára indulni.

A minél nagyobb zajjal való közlekedés lehetővé teszi az állat számára, hogy elmeneküljön a közelünkből, így még egyedül is érdemes zajt csapni. Ha az állat nem vett észre, hátrálva el lehet hagyni a helyszínt. Ha azonban nem sikerült elkerülni a találkozást, kerülni kell a szemkontaktust, se elzavarni, se hirtelen mozdulatokat tenni nem szabad. A futásnak nincs értelme, ugyanis az állat gyorsabb, és hátat fordítani is tilos.

Az autóból sosem szabad kiszállni, és a kirándulóknak célszerű nem tartani maguknál olyan ételeket, amelyeknek az illata messzire érződik, ezek ugyanis a közelbe csalogathatják a medvét. Az élelmiszerek csomagolását környezetvédelmi szempontból sem szabad hátrahagyni, és azért sem, mert a medve így könnyedén követhet.

Ahol medve jelenlétére hívták fel a figyelmet, azt a környéket érdemes elkerülni egy ideig, ugyanis az állat bármikor újra felbukkanhat, a kirándulásokat nem erre a környékre kell ilyenkor szervezni. Saját biztonsága érdekében ezt mindenkinek javasolt betartani. A hatóságok azt kérik, aki medvét észlel, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)