Anyamedve támadt egy gombászó férfire

Több sérüléssel került kórházba az a gombászó férfire, akire egy medve támadt rá Erdélyben. 

2024. augusztus 14., 15:03

Szerző:

A támadásról az Agerpres hírügynökség számolt be, közlésük szerint a férfi állapota stabil. Az eset Hargita megyében történt kedden, Csatószeg település közelében. A medvetámadás után Kozma István polgármestter összehívta a csendőrökből, vadászból, állatorvosból álló csapatot, és a helyszínre siettek, de az állatot már nem találták ott.

Gombásztak

A férfi több helybéli társaságában gombászott a falu térségében, amikor rátámadt a nagyvad – nyilatkozta a hírügynökségnek Kozma István, a Csatószeget is magába foglaló Csíkszentsimon község polgármestere. A jelenlévők elmondása szerint egy hárombocsos anyamedve támadt a férfira, akinek társai a náluk lévő vödrökkel zajt csaptak és kutyáik segítségével elűzték az állatot. Az áldozatot szekérrel vitték olyan helyre, melyet a mentőautó meg tudott közelíteni, majd a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházba szállították.

Nem találták meg a medvét

Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője elmondta: a férfi több harapás és karmolás okozta sérülést szenvedett a kezén, a jobb lábán és az arcán, állapota stabil. Kozma István polgármester a támadás után összehívta a medvetámadás esetén beavatkozni hivatott, csendőrökből, vadászból, állatorvosból álló csapatot, és a helyszínre siettek, de az állatot már nem találták ott. A térségben évek óta nem történt medvetámadás, a környéket, ahol a baleset történt, előszeretettel látogatják a nagyvadak – mondta az elöljáró. 

Több eset is történt 

Hargita megyében idén ez a harmadik eset, hogy emberre támad medve. Erdélyben az elmúlt hetekben több medvetámadás is történt: július végén Beszterce-Naszód megyében, augusztus elején pedig Maros megyében támadt egy juhászra egy medve. Erről az esetről lapunk is beszámolt, mint megírtuk a férfit a két lábán sebesítette meg a nagyvad. 

Rohammentő jött 

A hajnali két órakor leadott segélyhívásra a palotailvai hegyimentő-szolgálat és a dédai rohammentő-egység (SMURD) is hamar a helyszínre érkezett. A mentősök a helyszínen ellátták az áldozatot, majd kórházba szállították. A marosvécsi rendőrörs tájékoztatása szerint az áldozat egy 47 éves férfi, aki a Beszterce-Naszód megyei Kissajóról (Sieut) származik. A támadás idején a juhnyáj közelében tartózkodott – közölte akkor Puctrul.ro. Kovács Róbert, a Maros megyei hegyimentő szolgálat vezetője a Székelyhon hírportálnak úgy nyilatkozott, a juhász a juhnyájat próbálta védeni, amikor rátámadt a medve

Július elején meghalt egy lány 

Romániában július elején egy 19 éves lány vesztette életét, miután a Bucsecs-hegységben, egy közkedvelt túraösvényen rátámadt egy medve. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)