Medvetámadás a szomszédban: egy nő meghalt

Medve üldözött két embert, egy nőt holtan találtak. 

2024. március 16., 15:34

Szerző:

Medvetámadás miatt riasztották a rendőröket a szlovákiai Déménvölgy községben. A bejelentés szerint két embert vett üldözőbe a medve, a rendőrök egy nő holttestére is bukkantak a helyszínen – írja a Telex. A rendőrség egyelőre nem ad részletesebb tájékoztatást, amíg folyik a nyomozás. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a baleset áldozata egy 31 éves belarusz állampolgár.

A medvetámadás miatt javaslatot nyújtanak be az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának

A rendőrség a 158-as telefonszámon kapott értesítést arról, hogy a liptószentmiklósi járásbeli Déménvölgy (Demänovská Dolina) község területén két embert üldözőbe vett egy medve. Egy férfire épségben bukkantak rá, egy nőt pedig holtan találtak meg. „Azonnal kiküldtük kollégáinkat a helyszínre, és végrehajtottuk az érintettek felkutatására irányuló intézkedéseket” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Zsolnai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője, Zuzana Šefčíková. Hozzátette: a keresésben a Hegyimentő Szolgálat (HZS) munkatársai is segédkeztek. A szóvivő továbbá elmondta, a medvékre szakosodott beavatkozó csapatot szintén a helyszínre riasztották.

A rendőrség szerint a nő azután hunyt el, hogy 150 méter magasból egy mederbe esett. A halottkém előzetesen megállapította, hogy a nő pusztító fejsérülések következtében kialakuló idegrendszeri leállás miatt veszthette életét. Halálának pontos okát boncolás útján fogják megállapítani. A keresőcsapat egyik tagja levegőbe leadott lövéssel ijesztette el a medvét. A nyomozás még zajlik, az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják.

Az Új Szó azt írja, hogy a minisztérium egyúttal emlékeztetett arra, hogy Romániával együtt javaslatot nyújt be az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának következő ülésén a medvék alacsonyabb kategóriába való átsorolására, amely lehetővé teszi a medvepopuláció elleni hatékony és aktív védekezést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)