Videón, ahogy rémülten menekülnek az emberek egy medve elől Lipótszentmiklóson

Medve tört be a városba és emberekre támadt, öten megsérültek.

2024. március 18., 17:54

Szerző:

Öten megsérültek abban a szlovákiai medvetámadásban, amely három napon belül már a második volt – írta a Guardian helyi tisztviselőkre hivatkozva. Szükségállapotot hirdettek ki a több mint harmincezres lélekszámú Lipótszentmiklóson, a hatóságok pedig javaslatot tettek arra, hogy vegyék le a medvéket a védett fajok listájáról. 

Egy 49 éves nőt váll, egy 72 éves férfit fejsérülés miatt szállítottak kórházban a vasárnapi incidens után Liptószentmiklóson. Egy 10 éves kislány és további két felnőtt karcolásokat és zúzódásokat szenvedett – közölték a hatóságok. A közelben volt egy házaspár is, aki babakocsiban tolták a gyermeküket, nekik szerencséjük volt, hogy sértetlenül megúszták. Arra kérték a településen lakókat, hogy ne hagyják el a lakott területeket, mert a medve még mindig a szabadban kószál, hat fegyveres járőr vadászik rá.

„A veszélyeztetett területen vadászok járőröznek, megerősítették a rendőri jelenlétet és az ország minden részéből barnamedve-sürgősségi csapatokat vezényeltek a városba, akik drónokat is bevetnek az állat felkutatására.

A közösségi médiában közzétett mobiltelefonos felvételek is bizonyítják, hogy a medve az úton rohangált a városon belül, az arra járó gyalogosok rémülten szétszaladtak, egy férfi épp csak át tudott ugrani a kerítésen, hogy megmeneküljön.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy egy 31 éves fehérorosz nőt megtámadott és megült egy medve. A nő a párjával sétált az erdőben, amikor összetalálkoztak az állattal, majd futni kezdtek, két különböző irányba. A medve a nő után eredt. A rendőrség szerint a nő azután hunyt el, hogy 150 méter magasból egy szakadékba esett. A halottkém előzetesen megállapította, hogy a nő halálos fejsérülések következtében kialakuló idegrendszeri leállás miatt veszthette életét. Halálának pontos okát boncolás útján fogják megállapítani. A keresőcsapat egyik tagja levegőbe leadott lövéssel ijesztette el a medvét.

Az 1980-as évek vége óta a Közép- és Kelet-Európában életbe lépett környezetvédelmi intézkedések miatt a medvék visszatértek természetes élőhelyükre. A Kárpátokon át, Romániától Nyugat-Ukrajnán át Szlovákiáig és Lengyelországig egyre több medvét észlelnek.

Szlovákiában az elmúlt években több medvetámadás is volt, 2021-ben egy halálos kimenetelű eset is történt, ám előtte száz évig egyszer sem tört medve ember életére. Három éve egy 57 éves férfit találtak egy völgyben, csípőjét, nyakát és kezét tépte szét a vadállat, a közelében medvenyomok voltak. 

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)