Téli álom helyett túrázóra támadt egy medve Szlovákiában

Az állatot vélhetően a szokatlanul meleg időjárás ébresztette fel.

2023. december 28., 20:45

Szerző:

Sérülésekkel került kórházba egy férfi, miután szerdán rátámadt egy medve a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban – írta meg a Paremeter. A férfi a feleségével sétált, amikor a medve rárontott, a lábán és a karján sérült meg. A támadást követően lejutott a völgybe, majd egy hozzátartozója kórházba szállította. A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatalt a medvetámadást elszenvedett férfi testvére értesítette az esetről.

A hivatal szerint a medvét minden bizonnyal a melegebb időjárás és az azt megelőző esőzés ébresztette fel téli álmából. Most a szakemberek átfésülik a támadás területét, hogy kizárhassák annak lehetőségét, hogy az állat sérült volt. Arra kérik a turistákat, hogy fokozott körültekintéssel közlekedjenek a Prieložnica hegycsúcs felé vezető hegyi úton. A cikk megemlíti azt is, hogy a Nagy-Fátra ezen körzetében gyakorinak mondható a medvék előfordulása, illetve gyakran keresnek arra búvóhelyet télre.

Idén a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal húsz medvetámadást regisztrált Szlovákiában, ezek közül 12 eset végződött sérüléssel.

(Képünk illusztráció / Fotó: Nagy Melinda / Robert Harding RF / via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.